Srbija na nogama

Kosovo na pragu ulaska u UNESCO. Dačić: To je poput ISIL-a

Rita Ora made honorary ambassador to Kosovo - LondonPresident Atifete Jahjaga with Rita Ora as she leaves the Kosovan Embassy, London, after she was made an honorary ambassador to Kosovo for her contribution in raising awareness of her home country.Ian We
Foto: Reuters/PIXSELL
21.10.2015.
u 19:55

Između rasizma i ludila – Tako reagira kosovski zamjenik šefa diplomacije Petrit Selimi na srbijanske usporedbe Kosova s Islamskom državom

Nakon što je u UNESCO, UN-ovu agenciju za obrazovanje, znanost i kulturu, prije četiri godine primljena Palestina, sad su veliki izgledi da bude primljeno i Kosovo, što je izazvalo golemo uzbuđenje u Srbiji, pa i akcije na društvenim mrežama: "Ne Kosovu u UNESCO-u".

Bura oko akademika

Kosovo je tamo ovih dana već ionako glavna politička tema, nakon što je predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio da Srbija treba priznati stvarnost neovisnog Kosova jer tamo već godinama nije prisutna kao država. Izazvalo je to veliko uzbuđenje u Srbiji. Kostića je žestoko napao i šef države Tomislav Nikolić zatraživši da Kostić bude smijenjen.

– Rekao samo ono što već svi znaju – odgovorio je Kostić, napadnut što je Srbima rekao nešto što se dogodilo prije više od sedam godina, kad je 2008. Kosovo proglasilo neovisnost, a od tada ga je priznalo 111 od 195 članica UN-a. Ljetos je šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić lobirao pokušavajući spriječiti ulazak Kosova, ističući kako je "slika Kosova koja je obišla svijet slika na kojoj se huligani, kriminalci, teroristi i pljačkaši nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni križ. I oni će sada čuvati kulturnu baštinu". Naravno, pritom je zaboravio da se ni Srbija u ratovima baš nije istaknula čuvanjem baštine drugih naroda. Kako god bilo, Kosovo će pred UNESCO-om jamčiti poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Rekao je to za Večernji list zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi. On je jedan od pokretača kampanje primanja Kosova u UNESCO. Kosovo se obvezalo da će Srpskoj crkvi pružiti ustavnu zaštitu identiteta, vlasništva i posebnu vezu sa Srbijom. Na to su se obvezali pismom čelnici zemlje: predsjednica Atifete Jahjaga, predsjednik Skupštine Kadri Veseli, premijer Isa Mustafa i šef diplomacije Hashim Thaçi. Ta obveza proizlazi iz dodatka broj pet Ahtisaarijeva plana.

– U dokumentu koji smo poslali UN-u naveli smo niz razloga zašto Kosovo treba biti dio tog mehanizma – kaže Selimi. Pismu je priloženo i izvješće o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu. Autor tog izvješća bivši je šef grčkog ureda za vezu na Kosovu Dimitris Moschopoulos, jedno vrijeme zadužen od EU za pitanja o zaštiti vjerske i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a danas vanjski savjetnik kosovske vlade. Srpski lideri i dalje koriste najjače oružje protiv ulaska Kosova pa je Dačić tako usporedio Kosovo s Islamskom državom!

Promicanje kulture

– Srpska kulturna baština na Kosovu, koja je pod zaštitom UNESCO-a, ugrožena je upravo od onih koji danas žele biti dio UNESCO-a. Priznanje Kosova bilo bi autodestruktivno za UNESCO. To je slično kao kad bi netko pomislio sada da bi ISIL trebao postati članica UNESCO-a. ISIL koji uništava sve spomenike – rekao je Dačić. Selimi je na to rekao da su "srpske reakcije između ludila i rasizma" i da ne nalazi riječi za njihove izjave da je "Kosovo ista stvar kao ISIL". Među ostalim, Selimi je napomenuo da je Kosovo shvatilo da su europske zemlje i SAD već prosvjedovali kod Srbije zbog retorike kojom se koristi prema njima.

– Naša je kampanja usmjerena samo na promicanje naše kulture, znanosti, na obrazovanje, ali pritom ne napadamo susjedne zemlje – ističe Selimi.

Protivnici napredovanja Kosova prema priznanju Ujedinjenih naroda u Srbiji organizirali su i prosvjedne šetnje, u Beogradu su prosvjedovali studenti, a šef Matice srpske Dragan Stanić pisao je UNESCO-u. No, Izvršno vijeće UNESCO-a ipak je jučer sa 27 glasova za i 14 protiv usvojilo albanski prijedlog i tako će od 3. do 18. studenoga o članstvu Kosova odlučivati Opća konferencija UNESCO-a.

>> Šok u Beogradu: Priznanje Kosova vide kao uvjet za članstvo Srbije u EU

Ključne riječi

Komentara 131

DU
Deleted user
20:24 21.10.2015.

Drago mi za vas, antisrpska braco Albanci! Samo naprijed, ne mogu vam nista.

MA
matrixxx
20:13 21.10.2015.

umjesto da bude velika smrdija,kad vidi srbija sve manja i manja sad je na redu Vojvodina....

TE
tent
20:36 21.10.2015.

Kako se raduju ovi iz curvatije. Istorija se menja. Uh, sto ce biti bezanije uskoro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije