razmišlja se o 'crnim listama'

Ministar Filipović: Građanima je svaki put u trgovini račun sve veći, a mogu kupiti sve manje

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
04.01.2023.
u 09:43

Navodi kako neki zaboravljaju situaciju te gledaju kako ostvariti što veće profite. To, nastavlja, nije dobro te to neće dopustiti.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako inflacija raste iz mjeseca u mjesec, a da u toj strukturi najviše sudjeluju cijena hrane i bezalkoholnih pića koji se prodaju u trgovačkim lancima. Podsjetio je kako se nekoliko puta smanjivao PDV kako bi se smanjila cijena, no ustvrdio i da je građanima svaki put u trgovini račun sve veći, no da mogu kupiti sve manje.

– Vlada kontinuirano intervenira, a s druge strane imate porast cijene proizvoda. To više neće prolaziti, to je poruka koju sam poslao trgovcima. Da mi pomažemo, a da oni podižu cijene te da se tako ruši standard građana – rekao je u emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju te istaknuo kako se nekoliko puta smanjivao PDV kako bi se smanjila cijena za građane.

– Neka trgovci izađu malo u javnost i obrazlože zašto se nisu snizile cijene nakon toga. Imamo devet proizvoda koje smo početkom rujna ograničili kako bismo pomogli građanima – kaže. Spomenuo je primjer cijene ulja. 

– U jednom trgovačkom lancu našli smo ulje po 11,58, samo dan nakon uvođenja mjera, a dan prije cijena je bila 18,99. Pogledajte kolika je to bila marža, samo da bi netko ostvario veći profit. Kada slušate trgovačke lance, svi su napravili sve kako treba i poštovali su zakone. Građanima je svaki put u trgovini račun sve veći, a mogu kupiti sve manje – ističe Filipović. 

Navodi kako neki zaboravljaju situaciju te gledaju kako ostvariti što veće profite. To, nastavlja, nije dobro te to neće dopustiti. 

– Sve intervencije koje smo poduzeli, poduzeli smo jer tržište ne funkcionira. Pogledajte cijenu energenata, to je posljedica ruske agresije te špekulativnog ponašanja. Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina vratila se na jednu stabilnu razinu. Neka mi netko kaže gdje je razlog za poskupljenja. Zašto nisu smanjili cijene kada su se smanjile cijene goriva, plina ili električne energije? – ističe pa dodaje da se intenzivno razmišlja o tzv. crnim listama. 

– Slovenija je to dobro napravila putem nevladinih organizacija. Mi smo angažirali šest udruga koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača i "love u mutnom". Mi ćemo razmotriti i mogućnost da Ministarstvo gospodarstva objavi svoju listu – rekao je ministar Filipović. 

VIDEO Filipović o podizanju cijena: Poručujem trgovačkim lancima i svima da to neće proći

Komentara 27

Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:03 04.01.2023.

Je li ministar Filipović shvatio kako funkcionira semafor?

Avatar Barba
Barba
10:30 04.01.2023.

Na liste o kojima Ministar priča treba staviti i proizvođače, a ne samo trgovce.

Avatar Barba
Barba
10:28 04.01.2023.

Moj Filipoviću pa cijene ti rastu već godinu dana, a ubrzano od Rujna. Ovo što pričaš trebao si napraviti u jesen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije