STRANKE

Obitelj ne da Tuđmanovo ime Zakladi HDZ-a

19.06.2002.
u 00:00

* Obitelj Tuđman poziva se na Zakon o zakladama i fundacijama

Da nisu sasvim neuvjerljive, priče po kojima dr. Ivić Pašalić i njegovi istomišljenici razmišljaju o sazivanju izvanrednog sabora HDZ-a i o kolektivnom prelasku u HIP mogle bi se ocijeniti političkim sljepilom. I jedna i druga, naime, stoje na klimavim nogama.

Sanader je, pak, u takvoj situaciji da može samo čekati neki pogrešan potez svojih stranačkih protivnika, te im pokazati crveni karton. Igra je, dakle, počela, pa će sada biti zanimljivo vidjeti tko će imati čvršće živce. Sve je veće pitanje i tko su ti unutarhadezeovi oporbenjaci koji su odlučili odlučno se suprotstaviti svom šefu. Nije, naime, dovoljno samo šuškati protiv samovolje šefa HDZ-a, već treba vidjeti što se nudi kao alternativa. A zanimljivo je i da se neki od donedavno sigurnih pašalićevaca već u pola glasa povlače iz igre.

Ivić Pašalić, sada već bivši ravnatelj Zaklade, danas će održati konferenciju za novinare na kojoj će se odrediti prema događajima proteklih dana. Nije realno očekivati da otkrije što misli dalje činiti jer je zasigurno i sam svjestan da će ga pozorno slušati i oni s kojima je u žestokom sukobu. Vjerojatno će i on izabrati taktiku čekanja. Nema sumnje da će sada krenuti val optužaba, možda ponajprije iz redova Mladeži HDZ-a zbog nestatutarnog ponašanja i odluke Središnjeg odbora da se u Mladeži HDZ-a ponove izbori. Slične će kritike dolaziti i s terena, od nekih HDZ-ovih ogranaka i organizacija. Krešimir Alerić, koji i dalje smatra da je zamjenik glavnog tajnika HDZ-a, danas će Ministarstvu uprave i pravosuđa predati zahtjev u kojem će tražiti da to ministarstvo ne prizna da je Središnji odbor HDZ-a konstituiran na pravovaljan način, pa ni njegove odluke nisu legalne.

I dok neki ocjenjuju kako je u ovom trenutku otklonjena barem teoretska mogućnost osnivanja nove stranke, jer nezadovoljnici ističu da ih iz "njihovoga HDZ-a nitko neće istjerati", sve je dodatno zakuhala obitelj Tuđman, odnosno supruga prvoga hrvatskog predsjednika. Pozivajući se na Zakon o zakladama i fundacijama, ona osporava mogućnost i uskraćuje suglasnost da se HDZ-ova zaklada nazove imenom dr. Franje Tuđmana jer je on radio na izgradnji zajedništva, a u Središnjem odboru pokazano je nejedinstvo i nesloga u HDZ-u. Posljedice toga podjele su u stranci, velika zabrinutost i zbunjenost u dijaspori i velik gubitak povjerenja. To je u suprotnosti sa svjetonazorom i djelom dr. Franje Tuđmana. Nesumnjivo, riječ je o reakciji koja će u mnogočemu utjecati na rasplet sukoba u najvećoj našoj oporbenoj stranci.

Darko Đuretek

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije