HAAG

Obrane generala Gotovine, Čermaka i Markača skraćuju liste svjedoka

01.02.2009.
u 19:40

Suđenje trojici hrvatskih generala trajat će kraće no što je bilo planirano. Obrane Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kako se doznaje iz braniteljskih krugova, dogovorile su se da će znatno skratiti predviđenu listu svjedoka obrane.

- Veliki smo posao učinili već sa svjedočenjima svjedoka tužiteljstva, pa ćemo se usredotočiti na naše glavne svjedoke - objašnjavaju branitelji. Procjenjujuu da će tako, umjesto gotovo godine dana, njihov dio procesa trajati samo četiri mjeseca. Radije će izabrati najjače svjedoke obrana, koji će biti i sudskom vijeću i javnosti najupečatljiviji nego da nastave sporim tempom do kraja suđenja.

Tužitelji će već u veljači dovršiti svoj dio posla, a kada završe s Matom Laušićem, dovest će još svega nekoliko svojih svjedoka i završiti u veljači. Nakon toga slijedi jednomjesečna stanka u kojoj, teoretski sudsko vijeće može ukinuti neke točke optužnica, procijene li da tužitelji nisu iznijeli “tehnički” dovoljno svojih dokaza.

U praksi haaškog suda, pak, takva bi odluka bilo veliko iznenađenje. Nakon stanke, obrane bi, negdje oko Uskrsa krenule i dovršile svoj dio procesa do ljetne stanke, znači krajem srpnja. U rujnu bi stranke dovršile proces i održale završne riječi. Računa se da će sudsko vijeće, kojim predsjeda Nizozemac Alphons Orie prvostupanjsku presudu donijeti na jesen.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije