ISTRAŽILI SMO Cijena življenja u najvećim gradovima

Pod Šuicom najskuplje

Znamenitost Dubrovnika je i vaterpolska 'divlja liga', ali i - divljanje cijena
import
04.03.2006.
u 21:01

Dubravka Šuica, Milan Bandić i Anto Đapić gradonačelnici su koji su najviše podigli cijenu života u svojim gradovima. Najviše su poskupljenja pretrpjeli Dubrovčani. Gradonačelnica Šuica od prvog mandata poskupjela je sve komunalije, osim javnoga prijevoza, čiju je cijenu još vlast Vida Bogdanovića podignula na čak 10 kuna za vožnju. Upravljanje Dubrovnikom Šuica je preuzela u listopadu 2001., a već je u prosincu te godine udvostručila gotovo sve gradske poreze. Rezultat je porast dubrovačkog proračuna posljednje četiri godine sa 120 milijuna kuna na 291 milijun kuna!

Poskupljenje čestitka
Šuica je najprije udvostručila prirez sa sedam na 15 posto. I komunalni doprinos za novogradnju poskupio je nekoliko puta i više se ne plaća 80 kuna po četvornom metru, nego po prostornom. U drugom Šuičinu mandatu taj doprinos ponovno poskupljuje sa 80 na čak 180 kuna po metru prostornom!

Tako je metar novosagrađenog stana u Dubrovniku od početka godine skuplji oko 500 kuna. Ponovno je početkom ove godine poskupjela i komunalna naknada sa 40 lipa po četvornom metru stana, na 66 lipa za stanove u prvoj zoni. Istodobno, svako poskupljenje pratila su povećanja plaća zaposlenicima i naknada vijećnicima i članovina Poglavarstva. Odvoz smeća poskupio je prije godinu i iznosi 49 lipa po metru četvornom stana.

Anto Đapić Osječanima je 2006. čestitao poskupljenjem odvoza smeća, gradskoga prijevoza i vode. Od 1. siječnja javni prijevoz stoji kunu više, a mjesečne karte u prosjeku su skuplje 15 posto. Osnovna cijena odvoza smeća veća 30 posto i iznosi 0,31 kn po metru četvornom. Toplana je račune za grijanje povećala još 1. listopada. Neki Osječani plaćaju dvije kune, drugi šest, a ima i kućanstava koja plaćaju 12 kuna po kvadratu grijanog prostora. Cijene variraju od 200 do 500 kuna mjesečno.

Parking duplo skuplji
Nova godina označila je skuplji početak i Zagrepčanima. Njima je Milan Bandić odmah poskupio čak tri komunalne usluge vodu, odvoz smeća i parkiranje. Odvoz smeća poskupio je sa 0,54 kuna po četvornom metru stana na 0,69 kuna. Zagrepčani svaki mjesec obvezno plaćaju i 12 kuna za odvoz glomaznog otpada, a tom uslugom rijetko se ili nikad ne koriste. S trećim poskupljenjem svakog se dana suočavaju tisuće vozača jer je parkiranje u prvoj zoni, koja obuhvaća gotovo cijeli centar grada, poskupjelo sa šest na 12 kuna, u drugoj zoni s tri na šest kuna, a u trećoj s dvije na tri kune.

Riječani mogu biti zadovoljni jer Obersnel nije dirao cijene većine usluga. Samo je potkraj prošle godine 10 posto poskupio gradski prijevoz, i to zbog poskupljenja nafnih derivata. Đurđa Adlešić cijene nije dirala posljednje dvije godine, Zvonko Mršić svoje Koprivničane ne uznemirava poskupljenjima, a zasad je jednaka praksa Ivana Čehoka u Varaždinu, Zvonimira Puljića u Splitu te Dinka Pintarića u Sisku, koji kaže da cijene komunalnih usluga neće korigirati. (Surađivali: Ž. R. K., D. P., N. K., M. R. K., H. Š., Z. S., V. M.)


Rekorderi skupoće

PRIREZ
Zagreb ima najviši prirez, 18 posto. Slijede Dubrovnik sa 15 posto i Osijek sa 13 posto.Varaždinci i Splićani imaju 10-postotni prirez a Riječani, sa 6,2 posto, jedan od najmanjih u RH.
STANOVI
Dubrovnik je rekorder u cijenama nekretnina, kvadrat stana stoji najmanje 3000 eura. U Splitu je oko 2500, u Bjelovaru je prije 6 godina stajao 800, a danas 1900 eura.
VODA
Osječni plaćaju najskuplju vodu, čak 10,44 kuna po kubičnom metru. Dubrovčani plaćaju 8,32, Zagrepčani 8,39 kuna, Bjelovarci 3,70, Koprivničani 4,23 kune.
KOŠARICA
Pula je u siječnju imala najskuplju košaricu za četiri člana obitelji - 7285,70 kuna. Blizu su (6500) u Zadru, Dubrovniku i Vukovaru. Najjeftinija je u Varaždinu (5468,54).
PRIJEVOZ
Osijek i građani grada na Dravi najviše izdvajaju za prijevoz, čak 680 kuna mjesečno, a najmanje za tu važnu životnu stavku trebaju izdvojiti Puljani - 500 kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije