U ZNAK PROTESTA

Podravski povrtlari besplatno će dijeliti povrće: 'Pretjerani uvoz jeftinije robe uništava domaću proizvodnju'

Zagreb: Na tržnici Dolac dodijeljeni certifikati „Proizvodi hrvatskog seljaka“
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
Autori: Vedran Balen, Hina
30.07.2024.
u 09:37

Počepan: Povrće je teško plasirati jer trgovci ranije napune hladnjače uvoznim

Podravski povrtlari besplatno će u četvrtak, 1. kolovoza, od 14 sati na virovitičkom Trgu kralja Tomislava dijeliti povrće zainteresiranim građanima u znak prosvjeda zbog nerješavanja problema s nelojalnom konkurencijom, odnosno privilegiranja uvoznog povrća na tržištu. Jedan od organizatora akcije, agronom Ivan Počepan iz Rogovca u ime podravskih povrtlara kaže da će na virovitičkom trgu nekoliko ratara podijeliti tone povrća koje im je teško plasirati na tržište zato što uvoznici ranije napune hladnjače uvoznim povrćem i tako ruše cijene domaćem proizvodu.

"Agronom sam po struci i uvijek bih radije kupio domaće jer je nutritivno puno kvalitetnije", kaže Počepan i upozorava da tržište poljoprivrednih proizvoda postojećom regulacijom ne štiti ovdašnje proizvođače. Kaže da mjesta za širenje proizvodnje ima, ali se ratari ne žele upuštati u to jer im nije koliko-toliko osiguran plasman povrća na tržište.

Žalosti ga jer bi Hrvatska mogla biti samodostatna u proizvodnji povrća, ali umjesto toga uvozi jeftino nekvalitetno povrće iz zemalja koje čak nisu dio EU. "Najveći problem s kojim se susrećemo jest činjenica kako pretjerani uvoz jeftinog povrća izvan EU uništava domaću proizvodnju. No, to je samo vrh sante leda", tvrdi Počepan.

VEZANI ČLANCI: 

Podravski ratari, kaže, mogli su prosvjedovati i bacanjem povrća, ali odlučili su ga podijeliti građanima jer im je mrska i sama ideja bacanja povrća, u čiji je rast i dozrijevanje uloženo nemalo truda. Rajčica, paprika, kukuruz šećerac, lubenice i drugo povrće bit će "na izvol'te" građanima Virovitice, i to u nemalim količinama, a sve kako bi Ministarstvo poljoprivrede otvorilo dijalog s ratarima i omogućilo im pristojan život.

Počepan kaže da ratari koji će prosvjedovati na Trgu kralja Tomislava nisu dio udruge niti neke organizacije, nego je riječ o pojedincima koji se više ne mire sa stanjem u ratarstvu. Proizvođači u Hrvatskoj ne mogu se uklopiti u niske cijene njihovih kolega iz Srbije, Albanije, Makedonije i BiH. Uvezena je ogromna količina povrća i time je srušena cijena, jer je tržište bilo natrpano, a domaće povrće nije moglo dostići cijenu koju je svake godine imalo u proljeće.

Osim slanja poruke vladajućima da nekonkurentan uvoz iz trećih država koje ne moraju poštivati stroga EU pravila proizvodnje ugrožava domaće poljoprivrednike, cilj je akcije besplatne podjele povrća i da stanovništvo dobije priliku komunicirati sa samim proizvođačima.

>>> FOTO Cijene na rovinjskoj tržnici

Zagreb: Na tržnici Dolac dodijeljeni certifikati „Proizvodi hrvatskog seljaka“
1/8
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
12:02 30.07.2024.

Gdje su Penava, Dabro i Domovinski pokret?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije