Gastrojaslice, po mnogo čemu jedinstvene, morske i jestive, predstavlejne su u nedjelju, kada su splitski radijski novinari zapalili treću svijeću na adventskom vijencu. Riječ je o Gastroadventu u Splitu, već tradicionlnoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice. Jaslice izrađene od morske soli ideja su nutricionistice Olje Mertinić, koja je izabrala taj gastronomski i morski materijal od kojega je bijele skulpture Isusa, Marije i Josipa napravila akademska kiparica Ana Lončar.
- Materijal s kojim sam radila predstavljao mi je izazov. Slane skulpture napravila sam miješajući sol s vodom i bjelanjkom - otkriva umjetnica.
Olja Martinić pojašnjava kako je morska sol bogata magnezijem, privlači vlagu i može se obrađivati pa je izabrana kao najbolji materijal za naše, autohtone, morske jaslice.
U hotelu Radisson Blu, nakon paljenja advenstke svijeće posvećene moru, predstavljeni su gastro blagdanski običaji Italije.
Žao mi je ali od akademskog umjetnika očekujem više.Da nisu blagdani ne bih znao o čemu se radi.Cijeli članak je čudan,Italijanska gastro ponuda?