HRVATSKI SABOR

Posjedovanje droge samo prekršaj

12.07.2002.
u 00:00

* Jadranka Kosor: HRT od 1. srpnja djeluje protuzakonito jer je to bio zadnji rok za razdvajanje Radija i Televizije

ZAGREB - Sa 23 amandmana na Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu, koji je jučer prihvaćen u Saboru, Vlada je sama podosta izmijenila prvotni tekst. Zakon će se primjenjivati od 1. siječnja, na ovojesensku sjetvu primjenjivat će se stari sustav poticaja, a plaćanje će biti obavljeno jednokratno nakon žetve. Novim je zakonom utvrđeno da jedan korisnik može dobiti dva milijuna kuna poticaja godišnje, uvedeni su poticaji za uzgoj merkantilnog krumpira, povrća za industrijsku preradu i rogača te za uzgoj ždrebadi.

Poticanje razvoja dalmatinskih kultura nije ušlo u prvu kategoriju poticaja. HDZ i HSP upozoravali su na to da je sustav poticaja besmislen. Drago Krpina (HDZ) rekao je da nedostatak koncepcije ministra dokazuje to što se državnim novcem potiče proizvodnja limuna i naranača, ali ne i višnje maraske, koju ne proizvodi nitko osim Hrvatske.

Prihvaćen je i Zakon o suzbijanju zloporaba opojnih droga. Posjedovanje opojnih droga počinje se prekršajno kažnjavati novčanom kaznom od 5000 do 20.000 kuna. Zastupnici HDZ-a i HSP-a su protiv toga, a zastupnici HSS-a ostali su suzdržani. Svi se pribojavaju da je prekršajno tretiranje prvi korak prema dekriminalizaciji.

Prihvaćanjem novog Zakona o prekršajima onemogućeno je prekršajno kažnjavanje djece mlađe od 14 godina te neubrojivih osoba, osim kad su za neubrojivost same krive jer konzumiraju drogu ili alkohol. Usprkos Vladinu protivljenju, zastupnici su prihvatili amandman Jadranke Kosor (HDZ) da se izbriše odredba po kojoj bi policija mogla bez naloga i svjedoka pretresati stanove i automobile.

DC je zatražio od Vlade da na zatvorenoj sjednici izvijesti Sabor o prijedlogu izbora najboljeg ponuđača za kupnju 25 posto Ininih dionica.

Zastupnici su raspravljali i o Izvješću Upravnog vijeća i poslovanju HRT-a za proteklu godinu. Mnogi su upozorili na suspenziju saborskog izvjestitelja HRT-a Joze Kapovića, dok su drugi, mahom iz SDP-a, odgovarali kako je to stvar HTV-a. Direktor HRT-a Mirko Galić kazao je kako su prihodi HRT-a u protekloj godini porasli devet, a rashodi sedam posto.

Jadranka Kosor uime Kluba HDZ-a upozorila je da HRT od 1. srpnja djeluje protuzakonito jer je to bio zadnji rok za razdvajanje Radija i Televizije.

Anto Kovačević (Klub HSP-HKDU) smatra kako HRT ima više razumijevanja za gay paradu "sa Šimom Lučinom na čelu" nego za branitelje. Nakon što je predsjedavajući Zdravko Tomac kazao kako Lučin nije bio organizator gay parade, Klub HSP-HKDU-a zatražio je stanku, navodeći kako predsjedavajući nema pravo komentirati navode Kluba.

Marin Jurjević (SDP) kazao je kako je Lučin na tom skupu bio privatno, a nije vrijeđao nikoga, dok je Zlatko Kramarić (LS) dometnuo iz klupe kako je Lučin - pozivao na ljubav.

"Slučajem Kapović" pozabavio se i ideesovac Damir Kajin. Upitao je kako je moguće da uredništvo HRT-a suspendira izvjestitelje samo zato što su se drznuli prokomentirati riječi Vladina dužnosnika.

Josip Leko (Klub SDP-a) smatra kako na HTV-u treba razmišljati o prodaji vlastite produkcije. Serija "Naši i vaši" o udaji Hercegovke u Zagrebu može biti zgodna za gledanje, no teško će se uspjeti prodati pa bi bila bolja ideja o udaji Šveđanke na Braču, misli Leko.

D. Đuretek, B. Kovač, M. Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije