NISU SVI BILI ZA TO

Razdor u Bijeloj kući? Javno pozivali na mir na Bliskom istoku, a potajno podržavali Izrael

Aftermath of Israeli strikes on Beirut's southern suburbs
Foto: Ali Alloush/REUTERS
1/2
01.10.2024.
u 10:55

Bijela kuća balansira na tankoj liniji, prema riječima američkih i izraelskih dužnosnika. Bidenova administracija želi podržati izraelske akcije protiv terorističke skupine koju je SAD već proglasio takvom, a koja je odgovorna za ubojstva Amerikanaca i predstavlja prijetnju regiji.

Jedno se govori javno, a drugo privatno. Tako se najbolje mogu opisati potezi dužnosnika Bijele kuće kad je riječ o Izraelu. Naime, visoki dužnosnici Bijele kuće privatno su rekli Izraelu da će SAD podržati njegovu odluku o povećanju vojnog pritiska na Hezbollah, unatoč tome što je Bidenova administracija posljednjih tjedana javno pozivala izraelsku vladu da smanji svoje napade, tvrde američki i izraelski dužnosnici.

Predsjednički savjetnik Amos Hochstein i koordinator Bijele kuće za Bliski istok Brett McGurk rekli su visokim izraelskim dužnosnicima proteklih tjedana da se SAD slaže sa širokom strategijom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da prebaci fokus izraelske vojske na sjever protiv Hezbollaha, kako bi uvjerili tu militantnu grupu da se aktivnije uključi u diplomatske pregovore za okončanje sukoba, rekli su dužnosnici za POLITICO.

Ta odluka Bijele kuće nije svima sjela, jer nisu svi u američkoj administraciji podržali izraelski zaokret, unatoč podršci u samoj Bijeloj kući. Odluka o fokusiranju na Hezbollah izazvala je podjele u američkoj vladi, izazvavši protivljenje među članovima Pentagona, State Departmenta i obavještajne zajednice. Smatrali su da bi izraelska akcija protiv militantne skupine koju podržava Iran mogla uvući američke snage u još jedan sukob na Bliskom istoku.

POLITICO je razgovarao s dva izraelska i četiri američka dužnosnika kojima je zajamčena anonimnost kako bi slobodno govorili o osjetljivim diplomatskim temama. Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Danny Danon odbio je komentirati privatne razgovore između izraelskih čelnika i američkih dužnosnika. "Ne tražimo uvijek dozvolu za sve što radimo. Mislim da ono što oni govore javno odražava cilj koji bi željeli vidjeti, a to je diplomatsko rješenje kojemu se mi ne protivimo."

U pozivima i sastancima sredinom rujna izraelski su dužnosnici općenito najavili da se njihova vojska priprema za određenu promjenu, međutim nisu nudili detalje oko toga o čemu je riječ. Hochstein i McGurk prenijeli su izraelskim kolegama da – iako još uvijek pozivaju na oprezan pristup – vrijeme vjerojatno pogoduje takvom potezu, posebno nakon što je Hezbollah znatno oslabio proteklih mjeseci.

VIDEO Izraelska vojska se priprema za invaziju Libanona

Iako je Hezbollah dugo tvrdio da će se angažirati u mirovnim pregovorima s Izraelom samo ako postigne primirje s Hamasom, američke procjene su tada pokazivale da Hamas vjerojatno neće pristati na dogovor o primirju u dogledno vrijeme. To je značilo da bi moglo biti vrijeme za fokusiranje isključivo na Hezbollah i za razdvajanje dvaju sukoba. Američki su dužnosnici imali malo informacija o izraelskim planovima, ali i dok su podržavali izraelski pritisak na Hezbollah, pozivali su na oprez. U slučaju da Izrael pretjera, to bi moglo dovesti do regionalnog rata, što je Bidenova administracija pokušavala izbjeći gotovo godinu dana. Također su naglasili da je jedini put k okončanju sukoba pregovaranje i diplomatski dogovori.

Dužnosnici obavještajne zajednice prilikom brifinga i razgovora s članovima Kongresa prošlog tjedna rekli su da su sve zabrinutiji zbog opasnosti od izravnog kopnenog sukoba Izraela i Hezbollaha. Slični su razgovori vođeni u State Departmentu, gdje su dužnosnici zabrinuti zbog  broja civilnih žrtava u Libanonu koji raste. Neki u administraciji tvrde da ono što se čini kao razdor zapravo odražava činjenicu da SAD istodobno slijedi više strategija. "Obje stvari mogu biti istinite – SAD može zagovarati diplomaciju, a istodobno podržavati šire izraelske ciljeve protiv Hezbollaha", izjavio je visoki američki dužnosnik te dodao: "Jasno je da administracija pokušava balansirati, iako nije potpuno jasno gdje je ta granica."

Iza kulisa Hochstein, McGurk i drugi visoki američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost opisuju izraelske operacije u Libanonu kao povijesni trenutak – onaj koji će preoblikovati Bliski istok nabolje u godinama koje dolaze. Razmišljaju ovako: Izrael je uništio vrhovnu zapovjednu strukturu Hezbollaha u Libanonu, ozbiljno potkopavši sposobnosti grupe i oslabljujući na taj način Iran, koji je koristio Hezbollah kao posrednika i projektora moći. No, čini se, kako piše POLITICO, da su se unutarnje podjele u administraciji donekle smirile posljednjih dana, jer su se visoki američki dužnosnici sastali u Bijeloj kući s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi razgovarali o situaciji na terenu. Većina se složila da sukob može pružiti priliku za smanjenje iranskog utjecaja u Libanonu i regiji.

Ipak, Bijela kuća balansira na tankoj liniji, prema riječima američkih i izraelskih dužnosnika. Bidenova administracija želi podržati izraelske akcije protiv terorističke skupine koju je SAD već proglasio takvom, a koja je odgovorna za ubojstva Amerikanaca i predstavlja prijetnju regiji. Međutim, nevoljko pruža potpunu – ili javnu – podršku izraelskoj kampanji jer strahuje da bi izraelske akcije mogle previše zahvatiti libanonski teritorij, što bi moglo izazvati potpuni rat, izjavio je jedan američki dužnosnik.

Kada su Bidena u ponedjeljak na konferenciji za novinare pitali je li zadovoljan izraelskim kopnenim napadima u Libanonu, predsjednik je rekao: "Zadovoljan sam ako prestanu. Trebali bismo sada imati primirje." Situacija je dodatno eskalirala u ponedjeljak kada su izraelske specijalne snage prešle granicu ciljajući Hezbollahovu mrežu tunela i druge zapovjedne centre, rekao je drugi američki dužnosnik za POLITICO. Izraelci su planirali pokrenuti znatno veći kopneni napad na Libanon ovog tjedna, ali Bidenovi dužnosnici od toga su ih odgovarali.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
ki14
12:38 01.10.2024.

Amerikanci rade sta lm Izrael zapovjedi. Zidovi su na vlasti u Izraelu i u SAD. Biden je samo sahovska figura .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije