UOČI KOPNENE INVAZIJE IZRAELA

Libanonska vojska povlači se s granice, Bejrutom odjekivale snažne eksplozije: 'Koristit ćemo se svim potrebnim sredstvima'

Ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces in Lebanon
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
1/3
30.09.2024.
u 23:40

Ubojstvo Hasana Nasralaha, najmoćnijeg vođe "Sile otpora" protiv izraelskih i američkih interesa na Bliskom istoku, jedan je od težih udaraca Hezbollahu i Iranu u nekoliko posljednjih desetljeća

Ogromne uzastopne eksplozije čule su se u libanonskoj prijestolnici nešto iza ponoći u utorak, rekli su svjedoci za Reuters, dok je izraelska vojska izvodila napade na južna predgrađa grada. Izraelska vojska upozorila je sat vremena ranije da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, rekavši da ih koristi skupina Hezbollah i poručivši stanovnicima da odu. Mnogi su stanovnici pobjegli iz tog područja posljednjih dana, ali su završili na ulicama grada jer su skloništa bila puna. Obitelji su Reutersu rekle da su se mučile pronaći taksije kako bi ih dovoljno brzo izvukli iz okruga. 

Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon. Hezbollah je rano u utorak priopćio da je ciljao izraelske trupe koje se kreću preko libanonskih pograničnih gradova.

Libanonska vojska povlači se s granice

Libanonska vojska povukla se s granice s Izraelom u ponedjeljak, uoči moguće izraelske kopnene invazije, samo nekoliko dana nakon što je Izrael ubio čelnog čovjeka proiranske oružane skupine Hezbollah i time eskalirao regionalne tenzije. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je čelnicima lokalnih vijeća na sjeveru Izraela da će uskoro početi sljedeća faza rata duž libanonske južne granice kojoj je cilj vraćanje Izraelaca koji su pobjegli od raketa Hezbollaha u gotovo godinu dana graničnog nasilja. Također je rekao izraelskoj vojsci: "Koristit ćemo se svim potrebnim sredstvima - vašim snagama, drugim snagama, iz zraka, s mora, i na kopnu. Sretno."

Libanonska vojska povukla se sa svojih položaja duž svoje južne granice na oko pet kilometara sjeverno, rekle su libanonske sigurnosne snage. Amal Al-Hourani, gradonačelnica većinski kršćanskog mjesta Jdeidet Marjayoun, 10-ak kilometara od granice, rekla je Reutersu da su dva stanovnika primila pozive od izraelske vojske u kojima im se naređuje da se što je prije moguće evakuiraju. Ubojstvo Hasana Nasralaha, najmoćnijeg vođe "Sile otpora" protiv izraelskih i američkih interesa na Bliskom istoku, jedan je od težih udaraca Hezbollahu i Iranu u nekoliko posljednjih desetljeća. Washington Post prenio je riječi anonimnog američkog dužnosnika koji je rekao da je Izrael obavijestio Sjedinjene Države o tome da će operacija biti manjeg opsega nego 2006. godine protiv Hezbollaha i da će biti usredotočena na graničnu sigurnost.

VEZANI ČLANCI:

Prošli tjedan Izrael je odbacio prijedlog SAD-a i Francuske o 21-dnevnom prekidu vatre u svrhu diplomatskog rješenja koje bi omogućilo raseljenim civilima s obje strane da se vrate kući. Američki predsjednik Joe Biden, koji je imao malo uspjeha u pokušaju odgovaranja Izraela od napada na Hezbollah ili Hamas, pozivao je na primirje. "Zabrinut sam više nego što možda znate i volio bih da se zaustave", rekao je Biden novinarima kad su ga pitali što misli o izraelskoj invaziji Libanona. "Trebamo primirje odmah."

Hezbollah spreman za kopnenu invaziju

Zamjenik vođe Hezbollaha Naim Kasem, rekao je u svome prvom govoru od izraelskog ubojstva Nasralaha, da su "snage otpora spremne na kopnene borbe." Dok je govorio, izraelski zračni napadi u Bejrutu i drugdje u Libanonu su se nastavili, šireći kampanju u kojoj je eliminiran čelnik Hezbollaha, ali i u kojoj je stradalo oko 1000 civila, a njih milijun razmješteno, prema podacima libanonske vlade. Broj ubijenih u napadima na južni libanonski grad Ain Deleb popeo se na 45, reklo je libanonsko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak. Ubojstvo Nasralaha, kao i ubojstva i sustavni napadi na komunikacije skupine, najveći su udarac ovom šijitskom pokretu od njegova začetka 1982. godine.

Nasralah je Hezbollah pretvorio u najmoćniju libanonsku vojnu i političku snagu, s utjecajem koji seže cijelim Bliskim istokom. No sada Hezbollah mora zamijeniti ovog karizmatičnog vođu kojeg je Zapad okarakterizirao kao terorističkog masterminda, no kojeg milijuni pristaša drže junakom koji se suprotstavio Izraelu.

Izrael je također izvršio atentate na vođe palestinske militantne skupine Hamas, a najglasnije je odjeknuo atentat na političkog vođu Ismaila Haniju dok je boravio u Teheranu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Iran da "ne postoji mjesto do kojeg ne možemo doći da zaštitimo svoj narod i svoju zemlju." U trominutnom videoisječku na engleskom jeziku, obratio se Irancima, optužio njihovu vladu da Bliski istok gura "dublje u rat" na račun vlastitog naroda, kojeg vodi "prema provaliji". Eskalacija sukoba prouzročila je strahove da će Sjedinjene Države i Iran biti uvučeni u sukob. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran neće dopustiti da niti jedan od "zločina" Izraela prođe neodgovoreno, aludirajući na ubojstvo Nasralaha i zamjenika zapovjednika Iranske revolucionarne garde koji je poginuo u istim napadima.

VIDEO Izrael napao jug Libanona
Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Grga
Grga
01:06 01.10.2024.

"hrabri hezbolah sakriva se medju civile, kukavice

Avatar Štrumpfeta
Štrumpfeta
23:58 30.09.2024.

Noćas će biti dar - mar 🔥💣

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
00:06 01.10.2024.

nemam problem da židovi ubiju terorista koji ih napada, ali sravniti sa zemljom stambeni blok i ubiti 600 civila, žene, djece, da bi ubili tog terorista.......to je neko novo normalno? izrael je također teroristička država poslije toga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije