rat u Europi

Novi potez Ukrajinaca signalizira početak velike protuofenzive: Rusi masovno evakuiraju civile?

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.04.2023.
u 23:50

Eksplozije su se posljednji put čule u Sevastopolju u veljači, prema ukrajinskim medijima, kada je Razvožajev rekao da je ruska protuzračna obrana oborila dron iznad termoelektrane Balaklava.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Rusi su odbili napad na krimsku luku Sevastopolj. Prema riječima guvernera, uništena je bespilotna letjelica, a druga je eksplodirala sama od sebe. Sevastopolj je Rusija 2014. aneksirala s ostatkom Krima, ali je međunarodno priznat kao dio Ukrajine. Bivši ruski predsjednik zaprijetio je prekidom sporazuma o izvozu ukrajinskog žita ako G7 potpuno zabrani izvoz u Rusiju. Rusija putovnice koristi kao alat u "rusifikaciji", a stanovnici Hersona koji ih ne uzmu, bit će deportirani, a njihova imovina zaplijenjena. 

VIDEO: Rusija pozvala 'prave muškarce' da se pridruže vojsci, pogledajte zanimljiv spot

Tijek događanja:

23:46 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda predložio je "put kojim treba ići" radi produljenja ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica, rekle su u ponedjeljak njegove službe nakon njegova sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova. Antonio Guterres je predao Sergeju Lavrovu "pismo za predsjednika Vladimira Putina, u kojem je opisao put kojim treba ići kako bi se poboljšao, produljio i proširio" ugovor potpisan u srpnju 2022. koji, unatoč sukobu, omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, navodi se u priopćenju.

Slično pismo je poslano "drugim dvjema potpisnicama" tog ugovora koji je ocijenjen presudnim za prehrambenu sigurnost u svijetu, Ukrajini i Turskoj. "Crnomorska inicijativa za izvoz žitarica" produljena je drugi put 19. ožujka. No Rusija je tada tražila 60-dnevno produljenje, a ne prešutno od 120 dana, navodeći kao razlog svoje nezadovoljstvo provedbom dijela ugovora o izvozu svojih poljodjelskih proizvoda i umjetnog gnojiva, koji je i dalje onemogućen zbog zapadnih sankcija.

Glavni tajnik UN-a je "primio na znanje zabrinutost Ruske Federacije" zbog provedbe ugovora o izvozu svojih prehrambenih proizvoda i umjetnog gnojiva i "podastro je opširno izvješće o napretku postignutom u tom smislu", navode njegove službe, istaknuvši da će UN "nastaviti raditi" kako bi "riješio preostale probleme". No "sve dosad nije bilo velikog napretka", komentirao je Sergej Lavrov u priopćenju svog ministarstva, izrazivši žaljenje zbog nepostojanja "volje zapadnih zemalja da doista učine sve što je potrebno kako bi se uspješno primjenjivala" oba poglavlja ugovora.

"Proučit ćemo prijedloge koje nam je (glavni tajnik) uputio u pismu", dodao je. Antonio Guterres je ujedno izrazio "zabrinutost" u vezi s "nedavnim zaprekama" na koje je Centar za koordinaciju ugovora, u kojemu su predstavnici četiriju strana (Ukrajina, Rusija, UN i Turska) nailazio u "svakodnevnim operacijama". Pregled brodova s ukrajinskim žitaricama privremeno je prekinut prošlog tjedna.

22:47 - Pismo s nepoznatom tvari poslano je francuskom veleposlanstvu u Moskvi, javlja novinska agencija TASS pozivajući se na policiju. "Zaposlenici francuskog veleposlanstva primili su pismo s nepoznatom supstancom u ponedjeljak navečer. Policija trenutno radi na mjestu događaja", citira TASS izvor. Francusko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo izvješće. Ranije u travnju, ruski mediji izvijestili su da je finsko veleposlanstvo u Moskvi primio tri sumnjiva pisma, od kojih je jedno sadržavalo nepoznati prah.

20:45- Ukrajinska vojska postavila je položaje na istočnoj strani rijeke Dnjepar u blizini grada Hersona, citira Institut za proučavanje rata ruske vojne blogere. Infiltracija u to područje mogla bi biti prvi korak prema pokušaju protjerivanja ruskih snaga s položaja koje koriste za granatiranje i pucanje na Herson. Stalni napadi onemogućili su stanovnicima povratak normalnom životu nekoliko mjeseci nakon što su ukrajinske trupe oslobodile grad od okupacije. Prepadi ukrajinske vojske preko rijeke također bi mogli označiti prve probne korake prema pokretanju dugoočekivane proljetne ofenzive za povrat više teritorija.

"Ovo je prvi put da je ISW uočio pouzdane geolocirane slike ukrajinskih položaja na istočnoj obali zajedno s ruskim izvješćima iz više izvora o trajnoj ukrajinskoj prisutnosti ondje", navodi se objavi ISW-a.

Ukrajinske vlasti kažu da ruske snage "prisilno evakuiraju" civile u području regije Herson koje još uvijek zauzimaju, dan nakon što je objavljeno da su ukrajinske snage uspostavile mostobran na istočnoj obali rijeke Dnjepar.

"Imam informaciju da evakuacija počinje s izgovorom da se civili zaštite od posljedica teških borbi u tom području", rekao je Oleksandr Samoylenko, ukrajinski čelnik regionalnog vijeća Hersona. Ruske trupe su "pokušavale ukrasti što više mogu" dok su se povlačile, dodao je. Tvrdnja se ne može provjeriti, ali dolazi usred očitog povećanja ukrajinske vojne aktivnosti na jugu zemlje koju su neki analitičari protumačili kao početak dugo očekivane protuofenzive Kijeva.

Objavljena je navodna snimka iskrcavanja na lijevu obalu rijeke Dnjepar, te uspostavljanje prvog mostobrana istočno od Hersona. Snimka je navodno nastala 18. travnja. 

"Ruski vojni blogeri rekli su da su ukrajinske snage uspostavile stabilne linije opskrbe svojih položaja i "redovito izvode nalete na to područje", dodaje ISW. Prijavljeni položaji bili su u močvarnim područjima otočića i pritoka u blizini naselja Oleshky i Dachi, navodi se u izvješću. Rusija još uvijek drži ta naselja.

Nadalje, većina ruskih trupa, već su uključene u ofenzivne ili obrambene operacije u Ukrajini, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW). Rusija će morati prebaciti "značajne rezerve" na bilo koju pojedinačnu osovinu kako bi izvela učinkovite ofenzivne operacije, napisao je ISW u svom ažuriranju od 23. travnja.

"Općenito iscrpljeno stanje trupa i očito neorganiziran i fragmentiran raspored  u nekim područjima vjerojatno će predstavljati značajne prepreke izgledima Rusije da obrani kritične sektore prve crte", stoji u ažuriranju.

Prema procjenama ISW-a, ruske trupe trenutno djeluju u sedam područja: Kupiansk, Luhansk region, Bakhmut, Avdiivka-Donetsk, zapadni dio Donjecke oblasti/istočni dio Zaporoške oblasti, zapadni dio Zaporoške oblasti i Hersonska oblast. Provode aktivne napadne operacije u prvih pet sektora. "Vrlo je vjerojatno da je većina ruskih elemenata diljem Ukrajine znatno ispod pune snage zbog gubitaka pretrpljenih tijekom prethodnih faza rata", dodao je ISW.

16:43 - Prema podacima Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a, Ukrajina je u veljači, na godišnjicu eskalacije sukoba s Rusijom, planirala napad na ruski teritorij. General Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije (HUR), uputio je svoje zapovjednike da se 24. veljače "pripreme za masovne napade svime što HUR ima na raspolaganju". Cilj napada bio bi pokazati da Ukrajina može napasti mete duboko u ruskom teritoriju. Dva dana prije napada, na 22. ožujka, CIA je u novom dokumentu naveo kako je HUR odgodio akciju na zahtjev Washingtona, koji je zabrinut zbog mogućeg odgovora Rusije. Ovi dokumenti dio su tajnih informacija koji su se proširili u ranije u travnju putem platforme Discord piše The Washington Post. Međutim, nije poznato tko je točno razgovarao s Ukrajincima niti kako su postigli dogovor o odgađanju napada.

15:10 - Ukrajinske vlasti kažu da ruske trupe "prisilno evakuiraju" civile na području oblasti Herson koja je još uvijek pod kontrolom okupatora, dan nakon što se tvrdilo da su ukrajinske snage uspostavile mostobran na istočnoj obali rijeke Dnjepar. "Imam informaciju da evakuacija počinje danas [u nedjelju] s izgovorom da se civili zaštite od posljedica teških borbi u tom području", rekao je Oleksandr Samoilenko, ukrajinski čelnik regionalnog vijeća Hersona. Ruske trupe su "pokušavale ukrasti što više mogu" dok su se povlačile, dodao je.

Tvrdnja se ne može provjeriti, ali dolazi uslijed očitog porasta ukrajinske vojne aktivnosti na jugu zemlje koju su neki analitičari protumačili kao potencijalnu preteču dugo očekivanoj protuofenzivi Kijeva, prenosi Guardian.


15:03 - Dron napunjen eksplozivom pao je u šumu u blizini Moskve, objavila je danas ruska državna novinska agencija TASS. Prema izvoru u policiji, dron je otkriven jučer u prepolovljenom stanju. Ruski medij Baza objavio je da se navodno radi o dronu ukrajinske proizvodnje koji je ostao bez goriva. Navodno ga je pronašla mještanka u blizini svoje kuće. Kijev nije komentirao incident.


15:02 - Moskovski gradski sud odbio je žalbu Darje Trepove na njezino uhićenje zbog optužbi za umiješanost u bombaški napad u kojem je 2. travnja poginuo Vladlen Tatarski, a ozlijeđeno je i 50 drugih u kafiću u St Petersburgu. Potvrdio je odluku nižeg suda kojom je Trepovoj naloženo da ostane u pritvoru dva mjeseca do istrage.

Tatarski (40), gorljivi zagovornik vojne akcije Kremlja u Ukrajini koji je podnosio redovita izvješća o borbama s prve linije, ubijen je dok je vodio raspravu u kafiću uz rijeku. Trepova, 26-godišnja stanovnica Sankt Peterburga koja je na video snimci uhvaćena kako daje Tatarskom kipić nekoliko trenutaka prije eksplozije, brzo je uhićena. Ruski mediji izvijestili su da je Trepova istražiteljima rekla da je zamoljena da isporuči kipić, ali nije znala što je u njemu.

Ruske vlasti opisale su bombaški napad kao teroristički čin i okrivile ukrajinske obavještajne službe da su ga organizirale. Kijev nije izravno odgovorio na optužbe, ali je savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog opisao bombaški napad kao dio ruskih "unutarnjih previranja".


12:00 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u New York kako bi danas i sutra sudjelovao na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a. "Sergej Lavrov je stigao u New York. Sutra će se održati sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kojom on predsjeda", napisala je na svom Telegram kanalu Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova. 

Zaharova je objavila da je više od 700.000 ljudi pratilo let Lavrova u SAD koristeći Flightradar. Očekuje se da će se Lavrov danas sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja rekao da Rusija ima dosta tema za razgovor.


11:56 - Ruske snage u okupiranom Bediansku u Zaporožskoj oblasti prisiljavaju lokalne liječnike koji su dobili ruske putovnice da se prijave za vojnu službu, prema ukrajinskom Glavnom stožeru. Moskovske snage navodno se suočavaju s "katastrofalnim nedostatkom medicinskog osoblja na bojnom polju".

"Kako bi se popunio nedostatak vojnih liječnika, mještani koji rade u medicinskim ustanovama u Berdiansku, koji su dobili civilne putovnice Ruske Federacije, počeli su biti prisiljeni prijaviti se za vojnu službu", navodi se u ažuriranju. Liječnicima je navodno prijećeno gubitkom posla ako odbiju sudjelovati.


11:54 - Borba koja je izbila između vojnika ruske vojske i plaćenika Wagnerove skupine eskalirala je u pucnjavu u Stanytsia Luhanska u oblasti Luhansk pod ruskom kontrolom, ustvrdio je ukrajinski Glavni stožer. Prema dnevnom večernjem brifingu, tijekom sukoba bilo je žrtava na obje strane.

"One (različite ruske snage) pokušavaju prebaciti odgovornost za vlastite taktičke pogrešne procjene i gubitke jedna na drugu", stoji u izvješću. Iako tvrdnja nije neovisno potvrđena, Wagner grupa se često sukobljavala s ruskim Ministarstvom obrane.


11:51 - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell uvjeren je da će se za nekoliko dana finalizirati dogovor o kupnji streljiva za Ukrajinu nakon što je Kijev izrazio frustraciju zbog prepirki među državama članicama EU.

“Da, još uvijek postoje neka neslaganja. Ali siguran sam da će svi razumjeti da smo u krajnjoj hitnoj situaciji”, rekao je Borrell novinarima.


11:49 - Čelnik ruskog sindikata žitarica rekao je u ponedjeljak da crnomorska inicijativa žitarica za olakšavanje ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda nije donijela ništa pozitivno za Rusiju niti pomogla olakšati opskrbu globalnog tržišta, prenosi Reuters. Rusija je u više navrata kritizirala inicijativu – iza koje su prošlog srpnja posredovali Turska i UN – i rekla je da će se povući iz sporazuma 18. svibnja ako se ne riješe ograničenja za koja tvrdi da blokiraju ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva.

Iako poljoprivredni proizvodi iz Rusije nisu podložni sankcijama, Rusija tvrdi da ograničenja osiguranja i financijskih sustava plaćanja onemogućuju izvoz.


11:12 - Više od 300 stranih dopisnika koji su radili u Moskvi pisalo je ruskoj vladi tražeći hitno oslobađanje Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala koji je uhićen pod optužbama za špijunažu, rekavši da njegovo uhićenje šalje "uznemirujući i opasan signal" o odnos zemlje prema neovisnim medijima.

Gershkovich, koji je prošlog mjeseca uhićen u uralskom gradu Jekaterinburgu pod optužbama za špijunažu za koje je moguća kazna od 20 godina zatvora, prvi je američki novinar pritvoren pod takvim optužbama od kraja hladnog rata. I Wall Street Journal i američka vlada zanijekali su da je bio umiješan u špijunažu.


11:09 - Vladimir Rogov, predsjednik proruske organizacije "Mi smo zajedno s Rusijom" u okupiranom Zaporožju, objavio je na svom Telegram kanalu da se ukrajinske oružane snage gomilaju u tom području.

Ruska državna novinska agencija Tass citira Rogova koji tvrdi da se 12.000 pripadnika ukrajinske vojske sada nalazi u području grada Huliaipole, koji se nalazi izravno na liniji dodira u regiji.


8:38 - Suspilne, ukrajinska državna televizija, objavila je na Telegramu da je tijekom noći granatirana jedna obrazovna ustanova u Kramatorsku. Izvješćuju da nije bilo ozlijeđenih. 


8:36 - Rusija koristi putovnice kao alat u "rusifikaciji" dijelova okupirane Ukrajine, reklo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u najnovijim obavještajnim podacima. Vlasti u okupiranim područjima su "gotovo sigurno" prisiljavale stanovništvo da prihvati ruske putovnice, rečeno je.

“Stanovnici Hersona upozoreni su da će oni koji ne prihvate rusku putovnicu do 1. lipnja 2023. biti ‘deportirani’, a njihova imovina zaplijenjena”, piše u njemu. 


8:32 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio je prekidom dogovora koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita uz posredovanje UN-a ako G7 nastavi s potencijalnom zabranom gotovo cjelokupnog izvoza u Rusiju. Zemlje G7 razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je prošli tjedan japanska novinska agencija Kyodo. Rusija je više puta prijetila da će odustati od svog sudjelovanja u sporazumu o žitu, koji istječe 18. svibnja.

Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao: "Ova ideja idiota iz G7 o totalnoj zabrani izvoza u našu zemlju po difoltu je lijepa utoliko što implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući i kategorije robe koje su najosjetljivije za G7. U tom slučaju će im prestati posao sa žitom – i štošta drugo što im treba." 


7:01 - Rusija tvrdi da je njihova Crnomorska flota odbila napad dronom na krimsku luku Sevastopolj u ranim jutarnjim satima, rekao je guverner grada Mihail Razvožajev na Telegramu. “Prema posljednjim informacijama: jedna površinska bespilotna letjelica je uništena... druga je eksplodirala sama od sebe”, napisao je Razvožajev. “Sada je grad miran, ali sve snage i službe ostaju u pripravnosti.” Prema Razvožajevu, nije prijavljena nikakva šteta.

Sevastopolj je, zajedno s ostatkom poluotoka Krim, Rusija aneksirala 2014., ali je međunarodno priznat kao dio Ukrajine. Eksplozije su se posljednji put čule u Sevastopolju u veljači, prema ukrajinskim medijima, kada je Razvožajev rekao da je ruska protuzračna obrana oborila dron iznad termoelektrane Balaklava.

 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Stradun
Stradun
14:15 24.04.2023.

Anektirala ili pripojila. (Ne aneksirala)

Avatar ZLO
ZLO
13:25 24.04.2023.

Reuters isto tako prenosi da ima 5000 mrtvih i ranjenih Wagnerovaca i ruskih regularnih trupa. Haha

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:59 25.04.2023.

U ovom trenutku ukrajinske postrojbe nadiru s Antonivskog otoka na Dnjepru prema jugu i gradu Oleshky. To je nekoliko kilometara od obale Dnjepra. Očekuju se borbe u predgrađima grada, Ukrajinci su već dovukli i topništvo koje ih podržava. Ukrajinci proširuju svoje male zone upada u rusko okupirano područje i oprezno napreduju prema jugu. S druge strane ruske postrojbe su sjeverno od Bakhmuta ušle u mjesto i raskrižje puteva Khromova. To će ugroziti opskrbu ukrajinskih postrojbi u samom gradu Bakmutu i predstavlja opasnost po ukrajinske snage da će biti izolirane od svojih opskrbnih baza ako ruske postrojbe zauzmu grad i prošire se prema autocesti. Izgleda da se blato dijelomično i osušilo pa vrijeme omogućava brži prohod i vožnju i izvan asfaltiranih cesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije