Planina smrti

S devet godina odlučio je sam osvojiti sedam najviših vrhova

romero
AFP
Autor
Zorana Bajt
23.05.2010.
u 17:42

Kada je Jordan imao devet godina, školski mural na kojem je bilo nacrtano sedam najviših vrhova svijeta inspirirao ga je za ambiciozan cilj – svladavanje najviših vrhova svijeta na svim kontinentima.

– Želio sam učiniti nešto veliko, samo za sebe. Želio sam ostvariti sjajno iskustvo i potvrdilo se da to mogu postići sa samo 13 godina – izjavio je Jordan Romero, američki tinejdžer koji je postao najmlađi osvajač Mount Everesta.

Podrška oca


Kada je Jordan imao devet godina, školski mural na kojem je bilo nacrtano sedam najviših vrhova svijeta inspirirao ga je za ambiciozan cilj – svladavanje najviših vrhova svijeta na svim kontinentima.

– Rekao sam to ocu i nije odbio. Odmah smo počeli trenirati – kazao je Jordan.

Zahvaljujući roditeljima planinarima, Jordan je još kao desetogodišnjak osvojio Kilimandžaro u Tanzaniji, a godinu kasnije već se popeo na Mount McKinley na Aljasci te na Aconcaguu u Argentini. Za osvajanje najviših vrhova svih sedam kontinenata još mu nedostaje planina Vinson na Antarktici. Pripreme za uspon na Everest trajale su godinu dana. U ekspediciji je bio i njegov otac i očeva djevojka te trojica Šerpa.

Dosad najmlađi osvajač Everesta bio je 16-godišnjak iz Nepala Temba Tsheri.

Jordanovo penjanja na Mount Everst izazvalo je i negativne reakcije u Americi u vezi s ulogom njegovih roditelja koji dječaku puštaju izlaganje brojnim opasnostima uspona na Everest.

Uvijek siguran


U razgovoru za CNN odgovorio im je otac Paul Romero. – Razumijem zabrinutost, ali taj je dječak snažan i vješt kao i iskusni planinari. Osim toga, oko njega postoji dobar sigurnosni sustav – rekao je.

Ekspedicija na Everest koštala je obitelj Romero 150.000 dolara, koje su uspjeli prikupiti uz pomoć brojnih sponzora.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar ludi kekec
ludi kekec
18:44 23.05.2010.

eto, djeca se pentraju po Mount Everestu, a mi pravimo narodno slavlje kad nekakva naša 15-ero člana ženska ekspedicija, uz obilje državnih donacija i sponzora, uspije poslati dvije - tri cure na vrh....

OB
-obrisani-
23:25 29.05.2010.

Sad kad je osvojio planinu, može se počet penjati na ženske dojke.

Avatar Časna seka
Časna seka
22:33 20.06.2010.

Je li se dečku zaledio istureni dio tijela... s obzirom da još nema dlake da ga čuvaju od studeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije