skok u budućnost

Samoanci će zaspati u četvrtak, a probuditi se u subotu

sat
Željko Lukunić/Pixsell
28.12.2011.
u 21:07

Ukinut će petak 30. prosinca kako bi sustigli trgovačke partnere N. Zeland i Australiju

Ako se u četvrtak nađete na otočkoj državi Samoi koja se nalazi na pola puta između Havaja i Novoga Zelanda, koristan je podatak da ćete propustiti petak 30. prosinca. Samoanske vlasti odlučile su, naime, da će "izbrisati" ovaj petak te će iz četvrtka u 23.59 sata prijeći direktno u subotu u ponoć i jednu minutu.

Ključni je to korak u promjeni strana na međunarodnoj datumskoj granici. Samoa će se prebaciti s istočne za zapadnu stranu granice kako bi se prilagodili (radnom) tjednu svojih susjeda Australije i Novog Zelanda koji su ujedno i najveći trgovinski partneri te zemlje.

- U poslovanju s N. Zelandom i Australijom gubimo dva dana tjedno, kazao je premijer Samoe Tuila'epa Sailele pojašnjavajući dalje za tamošnje medije:

- Kod nas je petak, a u N. Zelandu subota. Dok mi sjedimo u nedjelju u crkvi, oni već sklapaju poslove u Sydneyu.

Skok u budućnost učinit će i novozelandski teritorij Tokelau zbog administrativnih poslova koji su smješteni s druge strane granice.

Iako ovo nije prvi put da su se samoanske vlasti odlučile na promjene zbog svojih utjecajnijih susjeda ( 1892. vratili su se u prošlost, s danas u jučer i to zbog SAD-a) onima koji 30. prosinca slave rođendan sigurno neće biti svejedno.

 

 

Komentara 2

Avatar madcap
madcap
22:27 28.12.2011.

Iz danas u jučer, pa iz jučer u prekosutra. :D

BO
bomba
01:48 29.12.2011.

Gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije