Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć Zagrebačke županije

Sedam gradova i 11 općina podijelili 15.000 kuna za čipiranje pasa i kastraciju kujica

Mjera za smanjenje i kontorlu broja napuštenih pasa
Davor Puklavec/Pixsell
03.07.2024.
u 14:55

Od 34 jedinice lokalne samouprave na javni poziv Županije javilo se njih 18, najviše dobila Velika Gorica

Za čipiranje pasa i kastraciju kujica Zagrebačka županija ove godine osigurala je 15.000 eura, a nakon javnog poziva novac je podijeljen gradovima i općinama s područja županije koji su se na njega javili.

Od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave (devet gradova i 25 općina) na poziv se javilo 18 koje će provoditi navedene mjere s ciljem smanjenja i kontrole napuštenih pasa. Kao i do sada, a ovo je šesta godina kako Zagrebačka županija pomaže gradovima i općinama sa svog područja u troškovima provedbe Zakona o zaštiti životinja, raspodjelu novca određivali su neki uvjeti. Među njima je broj pasa koji je na području pojedine JLS registriran u Lysacanu 2023., jesu li donijeli opći akt o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama te jesu li provodili program kontrole populacije napuštenih pasa u 2023. Uz to, presudno je bilo i imaju li ugovor ili neki drugi akt o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, odnosno imaju li u svom proračunu osigurana financijska sredstva za provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Među gradovima najveći iznos dobila je Velika Gorica – 2700 eura. Samobor je dobio 2254 eura, Sveti Ivan Zelina 1202 eura, Jastrebarsko 1434 eura, Vrbovec 1063, a Zaprešić 1049 eura. Ove godine na javni poziv javio se i grad Dugo Selo te dobio 1219 eura. Na poziv se nisu javili Sveta Nedelja i Ivanić-Grad. Među općinama najveći iznos dobila je Bistra, 722 eura, slijedi Dubrava sa 615 eura, Križ s 462, Kloštar Ivanić s 458 te Pisarovina s 413 eura. Općina Jakovlje dobila je 391, Stupnik 337, Gradec 243, Orle 238, Luka 108 te Bedenica 92 eura. U odnosu na prošlu godinu na javni poziv javili su se Pisarovina, Dubrava i Orle, a nisu se javili Brdovec, Brckovljani i Pušća. S obzirom na to da u Pušći prošle godine nisu iskoristili ni centa od dodijeljenih im 402 eura izgleda da kod njih nema ni nečipiranih pasa ni nekastriranih kujica.

Kako će gradovi i općine utrošiti dobivena sredstva, koliko pasa će čipirati a koliko kujica kastrirati znat će se nakon što podnesu obvezna izvješća. Novac koji ne potroše morat će vratiti Zagrebačkoj županiji. A koliko će mjera biti uspješna ovisit će i o samoj organizaciji njezine provedbe, odnosno cijeni kastracije s obzirom na to da je cijena čipiranja određena. Istina, posljednjom odlukom ministra poljoprivrede i uvećana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije