Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTI, BUKA, KOTAČIĆI...

U potrazi ste za malo 'mirnijim' godišnjim odmorom? Pronašli smo idealne ljetne lokacije

Foto: Shutterstock
1/4
03.07.2024.
u 09:32

Gužve, buka i zvuk kotačića kofera – prizori su to koje, iz godine u godinu, sve više možemo čuti i vidjeti na popularnim ljetnim destinacijama. Ako ove sezone to želite izbjeći, razmislite o lokacijama koje vam nude mir, opuštanje, ali i mogućnost aktivnog odmora.

Problem prekomjernog turizma situacija je s kojom se suočavaju mnoge europske zemlje, poput Italije, Grčke, Francuske, Portugala, ali i Hrvatske. Upravo se one nalaze na popisu najčešćih ljetnih destinacija turista diljem svijeta, što je dovelo do rekordne posjećenosti, ali i prenapučenosti. Buka, gužva i neprikladno ponašanje turista samo su neki od razloga zbog kojih su pojedini gradovi bili primorani uvesti nova pravila i kazne.

Primjerice, u Dubrovniku je došlo do zagađenja bukom koju su proizvodili kotačići na koferima u staroj jezgri grada, zbog čega su sad zabranjeni. Točnije, žele li doći do svojeg smještaja, turisti kovčege moraju nositi u rukama. Venecija je također grad koji je ljeti preplavljen turistima, pa je zbog toga uvela ulaznice za pristup gradu, koje koštaju 5 eura, a Grčka je ograničila broj posjeta atenskoj Akropoli.

Sve su to razlozi da ovog ljeta ne idete tamo kamo idu svi. Vrijeme je da obratite pozornost na jednako atraktivne ali manje zapažene turističke destinacije u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj te da ovog puta izbjegnete gužvu i buku.

St. Anton a m Arlberg, Austrija

Ako planirate izlet u Austriju, savjetujemo vam da posjetite pitoreskno alpsko mjestašce St. Anton am Arlberg. Ovo jedinstveno mjesto krase netaknuta priroda, svjež planinski zrak, prekrasni krajolici i panoramski pogledi zbog kojih ćete odmah zaboraviti stres svakodnevice.

Primjerice, ako na odmoru volite biti aktivni, ovo mjesto ima vrlo bogatu sportsku ponudu - od planinarenja, golfa, plivanja u bazenu, kajaka, raftinga i paraglidinga pa sve do tenisa, skvoša i motociklizma. Planinarenjem ili šetnjom također imate priliku posjetiti mnoga jezera, među kojima su Arlensattel-Speichhersee, Egger W i Verwallsee, te se popeti na alpske vrhove kao što su Pezinerspitze (2550 m), Valluga (2809 m), Saumspitze (3039 m), Hirschpleiskopf (2546 m) i mnogi drugi.

Zabava se nastavlja i u središtu St. Anton am Arlberga, gdje možete odabrati detektivsku ili krimi tematsku stazu, koje vam omogućuju da mjesto upoznate na potpuno nov način. Primjerice, detektivska staza predstavlja interaktivnu puzzle avanturu koja vodi velike i male detektive kroz selo preko 14 postaja.

Foto: Shutterstock

A krimi staza omogućujete vam da preuzmete ulogu istražiteljskog tima i riješite uzbudljiv kriminalni slučaj u St. Anton am Arlbergu. Bit ćete u kontaktu s istražiteljskim uredom putem chata i tako dobiti daljnje tragove. Baš kao u pravoj istrazi, vi odlučujete koje tragove želite slijediti.

Za najmlađe je također pripremljen zanimljiv svakodnevni sadržaj. Tako se cijeli tjedan odvijaju tematski dani, poput dana vatre ili vode, u kojima pripremaju razne radionice te slične edukativne i zabavne sadržaje za djecu.

Pritom imajte na umu da se neke od spomenutih aktivnosti plaćaju, poput krimi staze, čija je individualna i grupna cijena 28 eura. Zato je za siguran i jednostavan način plaćanja uvijek dobro imati Aircash Mastercard karticu. Riječ je o prepaid kartici koju sami dopunjujete, ne zahtijeva bankovni račun i nema mjesečnu naknadu, a njezin napredan sigurnosni sustav omogućuje sigurnu kupnju.

Dolina Soče, Slovenija

Želite li da ovo ljeto bude malo drugačije, posjetite dolinu Soče, poznatu i kao Posočje, te se odvažite na mnoge adrenalinske sportove koji vas tamo čekaju. No osim aktivnog odmora, ova lokacija nudi odmor za um i tijelo budući da ste cijelo vrijeme okruženi predivnom prirodom. Jedna od zanimljivosti koja se veže uz ovo mjesto je i to što su ovdje snimali scene iz filmskog hita "Narnijske kronike".

Pored smaragdne rijeke Soče, tu su i drugi slovenski prirodni biseri, poput divljih Tolminskih korita, očaravajućeg vodopada Kozjak i impozantne Boke. Također, budući da Soška staza uz rijeku Soču vodi u srce Nacionalnog parka Triglav u Bovškom, imate dodatnu priliku za šetnju, razgledavanje i uživanje u ljepotama prirode.

Foto: Shutterstock

Soča je poznata po vodenim doživljajima kao što su vožnja kajakom i kanuom te rafting, no ona također ima jedan od najdužih ziplinea u ovom dijelu Europe. A ako ste istinski zaljubljenik u adrenalinske sportove, možete se okušati i u paraglidingu i skoku padobranom iz aviona. Za one koji traže malo mirniji oblik aktivnog odmora, tu su markirane nizinske planinarske staze s prekrasnim vidicima, kao i mogućnost vožnje biciklom.

Šolta, Hrvatska

Ako je kod vas ljeto rezervirano za uživanje u morskim aktivnostima, Hrvatska ima toliko skrivenih mjesta koja, ako već niste, svakako vrijedi posjetiti. Tako vas jedno kratko putovanje trajektom iz Splita dijeli od otoka koji turisti zanemaruju. Riječ je o Šolti, koja je idealno rješenje ako želite opustiti se u miru i tišini.

Naime, uputite li se trajektom iz Splita prema Šolti, tamo stižete za malo manje od sat vremena. Na ovom otoku nalazi se osam naselja, od kojih je najstarije i najveće naselje Grohote. Koje god od njih posjetili, doživjet ćete pravi morski šarm uskih uličica i prepoznatljivih primjeraka mediteranske arhitekture. Usput možete obići i znamenitosti poput ostataka utvrde kraljice Teute i ostataka Ville rusticae koja potječe iz antike.

Foto: Shutterstock

Glavni adut Šolte su njezine predivne plaže, odnosno uvale, poput uvala Šešula, Poganica, Zaglav, Tatinja, Senjska i mnogih drugih. A tu je i kristalno čisto more, u kojem na pojedinim mjestima možete pronaći potopljene stare brodove, idealne za ronilačku avanturu. Osim plivanja, ronjenja, šetnje, istraživanja špilja i vožnje bicikla zanimljivim ciklo turama, na otoku vas čeka kajaking na moru, na koji se možete uputiti s glavne plaže u naselju Nečujam.

Naravno, mediteranska kuhinja je nezaobilazna, a pravi duh Šolte osjetit ćete u šoltanskim konobama, gdje vas čekaju mnogi slani i slatki specijaliteti. Pritom valja spomenuti i neke od dragocjenih šoltanskih proizvoda poput ekstra djevičanskog šoltanskog maslinova ulja sa zaštićenom oznakom izvornosti, kao i tamnocrvenog vina dobričić, dobivenog iz autohtone šoltanske sorte.

Putujte 'bez šušura' i osvojite ručnik za plažu

Bez obzira na to gdje odlučite ljetovati, za istinsko opuštanje i pravo ljeto bez "šušura" uvijek je dobro imati uza se pouzdanog partnera koji će vam maksimalno olakšati svakodnevicu. A ako govorimo o svakodnevnim plaćanjima, vaš je idealan suputnik ovog ljeta upravo prepaid Aircash Mastercard kartica, koju možete kupiti na mnogim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i online.

Nakon jednostavne aktivacije kartice u aplikaciji Aircash, bez papirologije i odlaska u banku, vaša kartica spremna je za uporabu. A koristiti je možete za sve što vam za putovanje treba – od plaćanja smještaja ili kupnje aviokarata online u fazi planiranja putovanja, zatim cestarina ili karti za trajekt dok putujete prema odredištu, pa sve do svakodnevnih transakcija dok ste na putovanju.

Plaćanje kave u obližnjem kafiću ili večere u omiljenom novom restoranu uz Aircash Mastercard karticu nikad nije bilo jednostavnije, sigurnije i brže. A povežete li svoju karticu u Apple Pay, dovoljno je da uza se imate pametni telefon ili sat pa na plažu, u šetnju ili restoran možete još bezbrižnije, bez zamaranja s novčanicima, karticama ili gotovinom.

Ako već niste, skinite mobilnu aplikaciju Aircash na svoj pametni telefon već danas i otkrijte mnoge pogodnosti za putovanja koje su udaljene samo jedan klik. No ako ste već korisnik aplikacije Aircash, ili to upravo planirate postati, ne propustite priliku ispuniti nagradni obrazac jer prvih sto čitatelja ovog članka koji se prijave dobivaju Aircash ručnik na svoju adresu. Požurite, prijavite se ovdje i osvojite najpoželjniji dodatak za plažu ovog ljeta!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije