POSAO

Siemens našim studentima daje šansu za posao

01.10.2001.
u 00:00

* Osječki će ETF postati tehničko i tehnološko središte istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja * Na pomolu suradnja s tvrtkama iz Italije, Austrije i Švedske

Osječki Elektrotehnički fakultet u ožujku će dobiti novi računarski centar i komunikacijski laboratorij, ukupne površine 600 četvornih metara. Dvije tisuće četvornih metara novosagrađenoga potkrovlja bit će, pak, u funkciji do početka iduće akademske godine, a za njegovu gradnju i opremanje ETF se kreditno zadužio u tvrtki "Siemens". Riječ je o 20 milijuna kuna. Radi realizacije kredita, koji prati Privredna banka Zagreb, pod hipotekom je završila vojarna "Gaj", koja je u vlasništvu Sveučilišta. Tako se počelo kalkulirati kako bi "Siemens", u slučaju neotplaćivanja kredita, mogao ući u višestruko skuplje prostore vojarne "Gaj".

- Hipoteka uopće nije upisana na "Siemens", nego na Privrednu banku Zagreb. Nema izravne veze između "Siemensa" i te hipoteke. Nije pitanje je li Elektrotehnički fakultet sposoban to vratiti, to jamči država, koja je preuzela obvezu da će svake godine u proračunu osigurati novac za otplatu kredita - kaže dekan Elektrotehničkoga fakulteta prof. dr. Radovan Galić.

Nakon završetka investicije fakultet će raspolagati s 12 suvremeno opremljenih laboratorija. Osim što će služiti u znanstveno-istraživačke svrhe, ti će laboratoriji gospodarskim subjektima pružati stručne usluge. Tako će Fakultet moći ostvarivati dodatne prihode, što će otvoriti nova radna mjesta. Dekan Galić procjenjuje kako bi se na taj način moglo uposliti desetak inženjera. U suradnji sa "Siemensom", s kojim ETF surađuje posljednjih desetak godina, pa je tako priskrbio i podosta opreme, s radom bi počeo i edukacijski stručni centar.

- Realizacijom te investicije ETF će postati tehničko i tehnološko središte istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Želimo biti maksimalno angažirani u osposobljavanju ljudi u svjetskim "hit-znanjima" - računarstvu i telekomunikacijama. Imat ćemo velike računarske kapacitete koji će nam omogućiti suradnju s velikim tvrtkama, pa bismo uskoro, uz "Siemens", mogli početi i suradnju s tvrtkama iz Italije, Austrije i Švedske. Za sve to pripremamo i naše ljude, asistente i znanstvene novake, ali i apsolvente. Dobivaju softverske zadatke koje će sada moći obavljati na ETF-u, a prodajom programa Fakultetu opet osiguravamo prihod - kaže dekan Galić.

Tržište na koje će biti usmjereni obuhvaća istočni dio Hrvatske, Bosnu i Hercegovinu (banjalučko područje, Posavina te Tuzlanski kanton), Mađarsku, Vojvodinu, ali i druge tranzicijske zemlje.

Ž. Mandić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije