ODNOSI Jesu li dnevni tempo, duljina radnog vremena, timski rad i slično razlog što je sve više veza među zaposlenima u istim tvrtkama

Strastveno ljubovanje na radnim mjestima

hrv-izd01-txt.jpg
import
23.01.2006.
u 18:33

Mjesto radnje pisarnica Ministarstva pravosuđa. Glavni junaci ugledni djelatnik na odgovornoj poziciji, službenica pisarnice i čistačica. Vrijeme radnje nedavno, no sasvim dovoljno da se Zagrebom proširi priča o intimnostima u prostorijama Ministarstva, koja bi vjerojatno ostala tajnom da taj par in flagranti nije zatekla čistačica.

Domjenak
Upućeniji kažu kako je dvojac nestao s domjenka pa, nakon koje čašice viška, našao prvi slobodan prostor za intimnije druženje. Posljedica za njihove karijere, barem zasada, nema. Neki se na tu (ne)zgodu zgroze, neki dobro nasmiju, a neki se, pak, empatično poistovjete sa zatečenim ljubavnicima. No veze na radnome mjestu dio su i hrvatske svakodnevnice iako redom ukalupljene u anonimno i skriveno od javnosti. Radno mjesto sve više postaje mjestom za pustolovinu, a tomu u prilog svjedoči i statistika.

Petnaest posto zaposlenih Hrvata, naime, seksalo se na radnome mjestu, kako je pokazalo globalno istraživanje Durexa za prošlu godinu. Ured je na devetom mjestu od 15 "mjesta radnji" na kojima su vodili ljubav.

Svakodnevnica
Stranci puno više od Hrvata istražuju i taj dio svakodnevnice, pa su njihovi podaci ilustrativniji i bogatiji. Tako je američki magazin Top Sante među prvima istraživao odnos 5000 zaposlenih žena prema kolegama s posla, a podaci su pokazali da ih je 25 posto imalo intimni odnos s kolegom. Svaka četvrta ispitanica, pak, spremna je voditi ljubav sa šefom ako bi to imalo utjecaja na njezin napredak u karijeri.

Domaće statistike o seksualnim avanturama na radnomu mjestu nema, tek se može nagađati koliko je dogovornih, za koje postoji obostran pristanak.


Naličje 'team buildinga'

Tranzicija koja je zahvatila Hrvatsku promijenila je i odnose među zaposlenima.
Više nema samoupravljanja, društvo ide prema kapitalizmu, radno mjesto više nije sigurno, a zaposlenici više nisu samo članovi kolektiva i supatnici, nego jedni drugima predstavljaju konkurenciju. Tko bude bolji, dulje će zadržati radno mjesto, imat će veću plaću, prije će napredovati komentira doc.dr. Željka Kamenov, psihologinja s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dodaje kako zato kolege jedni na druge manje gledaju kao na prijatelje, manje se druže izvan posla. Osim toga, i bura koja se podignula oko seksualnog uznemiravanja zaustavlja svaku pomisao na zbližavanje kolega. Usto, prilika za zbližavanje radnika baš i nema, gotovo i nema sindikalnih izleta, nema kolektivnih proslava ta je vrsta druženja u mnogim tvrtkama rezervirana samo za poslovni vrh te se trendovski naziva team buildingom. Osim toga, zamjećuje se i da se mlade žene često koriste izgledom kako bi u svakom trenutku imale "zaštitnika". (sp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije