SAD

Ubojicama trudnica sudit će se za dvostruko ubojstvo

03.04.2004.
u 00:00

Bijela kuća najavljuje promjene koje će nerođenoj djeci osigurati zdravstvenu zaštitu

Američki predsjednik George Bush potpisao je zakon kojim se na federalnoj razini nerođenoj djeci daje status žrtve ako netko ubije njihovu majku.

Tako će se ubuduće ubojicama trudnih žena, bez obzira na to jesu li bili svjesni da je žrtva trudna ili ne, suditi za dvostruko ubojstvo. Prema odredbama zakona, fetus je zaštićen od začeća.

Taj zakon već godinama zahtijevaju konzervativno orijentirane društvene grupacije, a njegovo je izglasavanje u Senatu pospješilo sudski proces protiv Scotta Petersona, kojemu se sudi za ubojstvo supruge Laci koja je bila trudna osam mjeseci. Kako Kalifornija već ima zakonodavstvo koje nerođeno dijete smatra odvojenom žtrvom, Petersenu će se u odvojenom procesu suditi za ubojstvo vlastitoga sina.

Iako politički analitičari tvrde da je novi zakon vrlo tijesno povezan sa zakonodavstvom koje regulira zabranu pobačaja u poodmakloj trudnoći, predsjednik Bush tvrdi da je riječ o unapređenju na području kaznenog prava i o potvrdi da "Sjedinjene Države počinju izgrađivati kulturu života".

Demokrati pak misle drukčije i smatraju da će i ovaj zakon, koji priznaje da nerođena djeca imaju svoja prava, biti još jedan udar na ustavno pravo žena na pobačaj. Ceremonija potpisivanja u Bijeloj kući bila je emocionalno obojena jer su bili prisutni i roditelji nekoliko ubijenih trudnih žena.

Bijela kuća najavljuje promjene Pravilnika o zdravstvenom osiguranju djece, a one će omogućiti da nerođena djeca steknu pravu na zdravstvenu zaštitu i liječenje bude li im ono potrebno da bi se rodila zdrava i kasnije imala normalan život.

Marina ŠERIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije