Ministarstvo obrane RH pripremilo ukidanje obvezatnog vojnog roka i ostavilo mogućnost dobrovoljnog služenja

Ukidanje obvezatnog vojnog roka predviđeno za 2010. godinu

hrv-vojni-rok.jpg
import
31.03.2005.
u 15:38

Hrvatska ide prema ukidanju obvezatnog služenja vojnog roka, ali još nije precizirano kada će se to dogoditi, pa za sada idemo na prijelazno rješenje da se vojni rok služi dobrovoljno, izjavio je Dragutin Repinc, načelnik stožera Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Vijest koju donosi Glas Slavonije mnoge će obradovati, no MORH najavljuje kako je provođenje spomenutog plana planirano tek za 2010. godinu kada bi se suspendirala obveza služenja vojnog roka i ostavila mogućnost dobrovoljnog služenja.

Još uvijek nema razrađenog koncepta ukidanja obveze služenja vojnog roka, već će se to urediti Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga i Studijom o profesionalizaciji, izjavila je glasnogovornica MORH-a Marijana Klanac, dodajući da prema sadašnjim zamislima do ukidanja ne bi došlo u idućih pet godina.

Oni koji bi se tada odlučili na služenje vojnog roka imali bi priliku nastaviti vojnu karijeru u profesionalnoj vojsci ili prijeći u ugovornu pričuvu. Država bi ih za to stimulirala nekim pogodnostima i povlasticama, no o kojim se stvarima radi još nije poznato.

Hrvatsku je nakon ratnog razdoblja Domovinskog rata, koji je bio okarakteriziran snažnim nacionalnim i militaristickim diskursima, doslovno preplavio val zahtjeva za civilnim služenjem vojnog roka, kojeg je ranije bilo gotovo nemoguće dobiti unatoč postojanju zakona kojim zbog prigovora savjesti vojni rok možete odslužiti bez da držite oružje u rukama. Profesionalizacija oružanih snaga trebala bi se provesti tijekom sljedećih pet godina, iako je u nekim zapadnim zemljama za taj proces bilo rezervirano i do deset godina. Francuska je taj proces okončala, no Njemačka je od profesionalizacije odustala, s obzirom na to da na "civilnim ročnicima" koji rade u socijalnim i zdravstvenim ustanovama, ostvaruje veliku uštedu koje se još uvijek ne želi odreći.
(B.S.)


Kako postati civilni ročnik

Uredu za obranu se zatražite formular koji se čitko ispunjen pošalje na adresu Povjerenstva za civilnu službu Ministarstva pravosuđa, lokalne uprave i samouprave, Republike Austrije 14. Uz formular se priloži molba s razlozima odabira civilnog služenje, Poželjno je zajedno s formularom i molbom poslati suglasnost ustanove kod koje se želi služiti civilni vojni rok. Popis ustanova se može pogledati u Uredu za obranu, a obuhvaća domove, medicinske ustanove, sudove, jedinice lokalne uprave i slično.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije