Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORILI 4 MANDATA

Oduševljenje u SDP-u, Grbin poručio: 'Našoj stranci za uspjeh nije trebao pokrovitelj'

Foto: Mateja Šobak
1/27
09.06.2024.
u 23:58

Pratite uživo tijek događaja iz SDP-ovog stožera.

* SDP je prema prvim rezultatima DIP-a osvojio 4 mandata
* SDP je 22 na listi za EU izbore
* Nositeljica liste je Biljana Borzan

Tijek događaja: 

23:30 - Čelnika stranke Peđu Grbina okupljeni su dočekali uz pjesmu ''Moja zemlja'' Vice Vukova. On se obratio u kasnim večernjim satima, nakon objave DIP-ovih rezultata.

- Unatoč maloj izlaznosti koja je obilježila ove izbore, ovo je za nas važan rezultat jer smo pokazali da iza nas stoje građani i stoji Hrvatska. Hvala kandidatima i kandidatkinjama koji su lavovski posao odradili - kaže. Poručio je i kako njihovoj stranci ''nije trebao pokrovitelj'', aludirajući na HDZ kojem je na čelu bio Andrej Plenković, a potom pozvao i Biljanu Borzan da se obrati. 

- Ovaj rezultat mi je iznimno važan. Pokazalo se kako se rad isplati, mi ćemo i u idućem mandatu biti glas onih koji misle da ih nitko ne čuje. Mi možemo pružiti itekako dobra rješenja kako bi Hrvatska bila bolja i uspješnija. Sa svojih 26 posto koje smo ostvarili pokazujemo kako je SDP itekako živ i uspješan. Kada su nam govorili da smo izgubili, mi smo im sada dokazali suprotno i zbog toga obećajem da ćemo dati svaki atom svoje snage da je svaki glas naše liste bio glas za prave ljude - poručila je. 


23:00 - Stranka je prema prvim rezultatima DIP-a osvojila četiri mandata u Bruxellesu, jednako koliko su imali i u prošlom mandatu, nakon izlaska Velike Britanije iz EU, kada je ušla Romana Jerković. 


21:50 - Tonino Picula i Joško Klisović stigli su u stožer SDP-a. Tonino Picula, zadnji kandidat SDP-ove liste, komentirao je za HRT rezultate izlaznih anketa. 

- I mene zanima je li jedan mandat i moj, morat ćemo se strpiti, ali vijesti koje ja dobivam su vrlo ohrabrujuće. Smatram da su četiri mjesta sasvim sigurna, ali ćemo vidjeti količnike - D'Hondtova metoda to može i promijeniti - poručio je pa odgovorio hoće li u Bruxelles na još pet godina, osvoji li mandat. 

- Ukoliko dobijem povjerenje hrvatskih građana koji su se u malom broju pretvorili u birače, to znači da me vide u Bruxellesu. Naravno da ću ja takvu odluku pozdraviti i biti zahvalan na njoj, ali u političkom životu sigurno je da neću okrenuti leđa svojoj stranci i onome što mora mijenjati kako bi bila još uspješnija - komentirao je. 

Foto: Mateja Šobak


21:00 - U stožer SDP-a stigla je i hrana, a za sve su se posluživali štrukli, kolači, rolice...

Foto: Mateja Šobak


20:49 - U stožeru SDP-a trenutno je mirno, javlja nam s terena Mateja Šobak. Svi prisutni mogu se poslužiti pićima iz open bara, a nakon objave anketa stigla je i hrana. Peđa Grbin, čelnik stranke, još se zasad nije pojavio, a navodno se dolazak Tonina Picule očekuje oko 21 sati. Uz to, okupljene SDP-ovce i simpatizere stranke zabavlja DJ s hit izvođačima poput Amy Winehouse. 

Foto: Mateja Šobak


20:39 - Nada li se da je jedan od četiri mandata koje izlazne ankete predviđaju SDP-ovoj listi upravo njen, pitali smo Daliju Orešković.

- Ne razmišljam o tome. Moram priznati da je, s obzirom na sve okolnosti, a to je mala izlaznost i činjenica da se europski izbori održavaju u posttraumatskom razdoblju nakon parlamentarnih izbora kad su birači razočarani jer se osjećaju prevarenima, ovaj naš rezultat odličan. Potvrđen je rezultat s prošlih izbora, solidan je i ja sam s tim zadovoljna - kazala je Dalija Orešković, a mi smo je pitali je li mala izlaznost rezultat toga što su se građani zasitili izbora ili ih Europa jednostavno ne zanima.

- Netko je davnih dana tako posijao sjeme, da se građane uči da ih ne zanima Europa. Najviše za to krivim HDZ koji najviše na taj način profitira. Birači su stekli krivu percepciju da je Europa nešto daleko i da onamo ide 12 nagrađenih s visokim plaćama i privilegijama, u čemu građani ne vide osobni interes, a to je zabluda. Na svemu tome ćemo morati povesti računa već od ponedjeljka, ali to je dugi put otrežnjenja - kaže D. Orešković, koju brine i činjenica da su građani i u drugim gradovima Europe pokazali slabu izlaznost.

- To je veliko zvono za uzbunu. Europa se suočava s krizama kakvih nije bilo ni nakon Drugog svjetskog rata. Agresija na Ukrajinu se ne smiruje, drugi je problem onaj sukoba Izraela i Palestine, tu su i migracijski pritisci zbog čega rastu desničarske stranke, a baš sad kad je potrebno prisjetiti se zbog čega je Europska unija nastala, građani su ostali doma - kaže Dalija Orešković pa dodaje se na taj način moć donošenja odluka dala najgorim opcijama.

- Ima onih koje možemo smatrati koruptivnima, a kod nas je to HDZ. A i Ursula von der Leyen predmet je istraga vezanih uz nabavu Pfizer cjepiva. Zaboraviti ne smijemo da su koruptivni ujedno i potkupljivi - kaže Dalija Orešković.


19:40 - U stožeru SDP-a na Iblerovu trgu zadovoljni su izlaznim anketama koje im predviđaju četiri mandata u Europskom parlamentu. Ono s čim posebno sretni nisu izlaznost je birača, koja je za ove europske izbore nikad manja. Predrag Fred Matić, drugi na SDP-ovoj listi, kaže da su rezultati izbora, čini se, pola-pola, bez obzira na to koliko ljudi na birališta izađe.

- Možda više izbori nisu ni potrebni, možemo samo podijeliti mandate - našalio se Matić pa pojasnio kako su SDP-ovi birači nastupali imenom i prezimenom, dok HDZ-ovi biraju HDZ i u pravilu ih ne zanima tko je na listi. 

- HDZ je upregnuo cijelu Vladu, Plenković nije nastupao kao kandidat nego kao premijer, hvalio se, ne bi da je on sam napravio Pelješki most, na taj način, a birači to vjeruju - kazao je Matić. 

U samom stožeru gužve još uvijek nema, a dolazak vodstva stranke očekuje se nešto kasnije


19:35 - FOTO Pogledajte što se jede i pije u izbornim stožerima

 
1/54

19:30 -  VIDEO Stožer SDP-a nakon objave prvih rezutata


19:10 - Nositeljica liste SDP-a komentirala je prve izlazne ankete Nove TV Biljana Borzan "Još uvijek ima nade da bude i više od onoga što smo si sami zacrtali. HDZ-ov 6. visi, vidjet ćemo kako će se to sve rasplesti do kraja dana."

09.06.2024., Iblerov trg, Zagreb - Docek izbornih rezultata za Europski parlament u stozeru Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP). Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


19:00 -  Birališta su zatvorena. Prema izlaznim anketama Nove TV HDZ osvaja 33,74 posto i to je 6 mandata u Europskom parlamentu. SDP osvaja 27,81 posto (4 mandata), Domovinski pokret 8,67 posto (1 mandat) i Možemo 5,84 posto (1 mandat). Zastupnike u EU parlamentu tako će prema ovome imati samo četiri stranke. Ostatak ide IDS, SDSS i drugi sa 4,70%, nezavisna Nina Skočak  sa 4,57% i MOST sa 3,57% osvojivši tako ni jedan mandat. 


SDP rezultate dočekuje u središnjici stranke na Iblerovom trgu. Biljana Borzan i Predrag Matić su došli u stožer SDP-a, ostali lagano dolaze, svi će doći do 19. Hrvatski birači danas četvrti put izlaze na europske izbore, odlučujući kojih će ih 12 zastupnika predstavljati u Europskom parlamentu sljedećih pet godina. Glasanje je počelo u 7 sati kada su otvorena 6651 biračka mjesta širom zemlje, a trajat će do 19 sati, nakon čega završava dvodnevna izborna šutnja. Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata. Odlučuje se između 25 lista s imenima 300 kandidata

Komentara 11

Avatar morski
morski
20:34 09.06.2024.

Nevjerojatno. SDP ovci se opet hvale kao da su pobijedili, a nisu. Vjerojatno su se bojali debaklaaaa

AB
abcabc
20:20 09.06.2024.

Još jedan debakl ovih iz SDP - a

GL
Glagoljica
22:11 09.06.2024.

Dalija nema ogledalo, zato su svi ruzniji od nje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije