FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Žrtvovanje pješaka

02.01.2003.
u 00:00

Teorija jugoslavenske "zavjere" jedna je stvar. Druga je stvar realna prosudba izgleda Hrvatske u EU. Svakako ima težinu što neke zemlje članice ulogu Srbije u stabilizaciji Balkana drže središnjom. Strahovanja da bi Hrvatska mogla na šahovskoj ploči balkanske politike završiti kao žrtvovani pješak, ne mogu se sasvim zanemariti

Za hrvatskoga predsjednika Vlade Ivicu Račana vremenski je plan čvrsto određen: za vrijeme grčkog predsjedanja od kojega se Zagreb nada znatno većem razumijevanju nego od danskog, već će u veljači 2003. predati zahtjev za članstvo u EU. Godinu nakon toga započet će pregovori o pristupu koji bi trebali svršiti do kraja 2006. godine. "Ono što zatim preostaje", rekao je Račan u Saboru, "proceduralni je i manje važan cilj formalnog pristupa u EU", koji bi se mogao postići zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, ali i individualnim pristupom poslije idućeg kruga proširenja.

Europski i politički deficiti

Sabor je 18. prosinca rezolucijom koju su potpisale sve stranke podupro vladinu strategiju pristupa. Rezolucija definira pristup kao "strategijski nacionalni cilj" koji treba postići na temelju "individualnog približavanja i zasluga". I to da je Hrvatska po svojem "naslijeđu, svojoj kulturi i svojem geopolitičkom položaju" dio "Srednje Europe i sredozemnog prostora" i pridonosi održanju i očuvanju stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Proteklih se tjedana u hrvatskoj javnosti moglo razabrati sve veće zanimanje za pitanja europske integracije. Razlog tomu mogao bi uglavnom biti što Račanova vlada više ne može poricati europske političke deficite. NATO-ov vrh u Pragu i EU-ov vrh u Kopenhagenu bolno su jasno pokazali koliko je velik razmak prema drugim kandidatima za pristup, ne samo prema uspješnima u prvom krugu proširenja, među kojima su susjedne zemlje Slovenija i Mađarska, nego i prema gospodarski slično boležljivim balkanskim državama Rumunjskoj i Bugarskoj, kojima su u Kopenhagenu otvoreni izgledi za članstvo. Još gore: Hrvatska je s Jugoslavijom, Makedonijom, Bosnom i Albanijom svrstana u skupinu zemalja "zapadnog Balkana" s kojom se ne identificira.

Samo negativne vijesti

Već mjesecima u Zagreb stižu gotovo samo negativne vijesti. Povod za to dala je Račanova vlada svojim ambivalentnim držanjem u slučaju optužnice za bivšeg hrvatskog šefa Glavnoga stožera Janka Bobetka pred haaškim sudom za ratne zločine (ICTY). Umjesto da ispuni svoju obvezu i optužnicu smjesta proslijedi hrvatskom sudu radi izdavanja naloga za uhićenje, Vlada je pokušala pravnim prigovorima zaustaviti postupak. To je trebalo nacionalnoj oporbi oduzeti vjetar iz jedara. Za to se vrijeme Bobetko ukopao u svojoj vili u Zagrebu koju su čuvali veterani i odbijao primiti optužnicu. Popustio je tek kad ga je zdravstveno stanje prisililo na liječenje u bolnici.

Dvojbe i u koaliciji

Šteta koju je međunarodnom ugledu zemlje nanijela afera Bobetko trajna je. Prvi put poslije Tuđmanove ere ponovno su se pojavile dvojbe u spremnost Zagreba da se pridržava državnopravnih načela i preuzetih obveza. Predsjednik Mesić je doduše upozoravao na posljedice zanemarivanja međunarodnih pravila igre, no njegove se opomene dugo nisu slušale u igri snaga hrvatske unutarnje politike. U Vladinoj koaliciji od početka se samo mala Hrvatska narodna stranka (HNS) izjasnila sa bezuvjetnu suradnju s haaškim sudom. Do zahtjeva za članstvo u EU-u u veljači, rekao je Račan, Hrvatska će "svim dobronamjernim analitičarima" pokazati da ispunjava međunarodne obveze koje se odnose na zaštitu manjina, kao i na suradnju s ICTY-jem. No u Zagrebu ipak ne pretpostavljaju "dobru volju" među svim zemljama EU-a. Na veliko odobravanje nailazi stajalište da ponajprije Velika Britanija želi "oživiti Jugoslaviju", koje je nedavno u govoru održanom u Saboru zastupao Otto von Habsburg. Britanski veleposlanik Nicholas Jarold osjetio se primoranim na demanti i naglasio je da će i London glasovati za pristup u EU. Teorija jugoslavenske "zavjere" jedna je stvar. Druga je stvar realna prosudba izgleda Hrvatske u EU. Svakako ima težinu što neke zemlje članice ulogu Srbije u stabilizaciji Balkana drže središnjom. Strahovanja da bi Hrvatska mogla na šahovskoj ploči balkanske politike završiti kao žrtvovani pješak, ne mogu se sasvim zanemariti.

Prigovora za diskreditiranje hrvatskih ambicija lako bi se moglo naći. Primjerice, u novinskom oglasu objavljenom 24. prosinca na dvije stranice, 550 je uglednih osoba u zemlji, među njima zastupnici, umjetnici, dužnosnici i general Bobetko, poželjelo "sretan Božić i sretnu Novu godinu" vjerojatnom ratnom zločincu Anti Gotovini kojega traže i Haag i hrvatska vlada. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije