Intervju: Kristijan Jelić

HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini: U godinu dana od vlasti nismo vidjeli gotovo ništa osim priče

storyeditor/2022-05-04/PXL_300422_93229866.jpg
11.05.2022.
u 16:11

Tomaševića pitam: gdje su silni stručnjaci koje ste najavljivali i kojima ste se hvalili?

Rođeni je Zagrepčanin, trešnjevački “mališan” od dva metra, ponosni suprug i najponosniji otac. Po struci diplomirani inženjer sigurnosti, a po zanimanju vodeći auditor za međunarodne standarde kvalitete, zaštite okoliša i zdravlja te sigurnosti na radu s 26 godina radnog iskustva u energetskim kompanijama. Tako se opisuje HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić, a kad nije na poslu, sjednicama ili sastancima gradskih odbora kojima je član, sudjeluje na veteranskim košarkaškim turnirima po cijeloj Hrvatskoj te “krstari” ulicama metropole na svom motoru Kawasaki Vulcan S 650. S predsjednikom gradskog ogranka stranke Darkom Klasićem redovito na konferencijama za novinare na Zrinjevcu komentira poteze vlasti, a teme su uglavnom fokusirane na otpad te poslovanje Holdinga..

Pa počnimo onda s komunalnim divom. Kako se Tomislav Tomašević snašao u postupku zapošljavanja njegova vodstva?

I zapošljavanje i razrješenje uprave pokazalo je nesposobnost gradske vlasti da odabere kvalitetne ljude te stane iza njih i njihova rada. Ostalo je nejasno i to odlučuje li u potpunosti Tomašević ili neki ljudi iz pozadine projiciraju svoj utjecaj. Što se tiče izbora drugog “sastava” uprave Holdinga i voditelja podružnica, možemo konstatirati da se tu jasno vidi da je osnovni kriterij bio politička naklonost, odnosno stranačka pripadnost, pogotovo što se tiče SDP-a.

Ovih su dana u fokusu i otkazi. Kako ocjenjujete postupak Grada i Holdinga u toj priči?

Mi liberali najsnažnije smo se zalagali za snažnu racionalizaciju poslovanja u Holdingu, ali smatramo da je bilo potrebno provesti dubinsku analizu i sistematizaciju radnih mjesta prije sastavljanja “lista za odstrel”. Treba otpuštati politički uhljebljene, nesposobne, a ne čistačice i one slabije općenito.

Na jednoj od konferencija za novinare, kao i u zastupničkom pitanju, dotaknuli ste se sortirnice, planirane gradnje Centra za gospodarenje otpadom. Rekli ste i da hitno treba riješiti pitanje smeća. Kako?

U HSLS-u smatramo kako je gradnja postrojenja za obradu otpada, prije svega Centra za gospodarenje otpadom, sortirnice i bioplinskog postrojenja, nužna kako bi Zagreb na cjelovit način riješio pitanje gospodarenja otpadom na svom području. Nažalost, izostao je fokus s gradnje ovih postrojenja, a veća se pažnja daje prikupljanju otpada, čime se problem rješava obrnutim redoslijedom. Znamo da prikupljeni otpad zahtijeva daljnju obradu pa smatramo da treba ubrzati gradnju tih postrojenja, inače dolazimo u rizik da odlagalište Jakuševec nećemo moći zatvoriti tako skoro, kako je planirano.

Po dolasku na vlast platforme Možemo! bili ste glasna oporba. Koji su po vama trenutačno najveći problemi u funkcioniranju grada?

Puno se očekivalo od nove vlasti u Zagrebu, možda previše, ali nažalost učinjeno je premalo, gotovo ništa. Gorući, katastrofalni problem gradske vlasti jest što nisu riješili nedostatak efikasnog gospodarenja otpadom, a još jedan je način na koji upravljaju komunalnim poduzećima, prvenstveno Gradskom plinarom Zagreb. Problem je i obnova zgrada u vlasništvu Grada nakon potresa. Najveći problem u funkcioniranju grada općenito je to što, nakon što smo čuli tolike ideje, nismo vidjeli njihovu realizaciju. Puno je lakše nabacivati se idejama iz oporbenih klupa nego primiti se posla i realizirati ih jednom kad dođete na vlast. Naravno da ne treba očekivati da će se godine i godine lošeg upravljanja gradom popraviti u nekoliko mjeseci, no u ovih godinu dana od nove gradske uprave nismo vidjeli gotovo ništa osim priče. Čini mi se da se radi o nedostatku iskustva i znanja, a možda i hrabrosti, kako bi se provele duboke i inteligentne reforme u načinu upravljanja gradom, na korist svih Zagrepčanki i Zagrepčana.

 

 

Postoje li neki pozitivni potezi?

Bilo je i dobrih poteza, a tu prvenstveno mislim na program “Sunčani krovovi” kojim će Grad osigurati financijsku pomoć za projekte postavljanja 50 megavatnih solarnih panela na krovovima javnih ustanova, privatnih zgrada i poduzeća. Pozdravljam i odluku da se javno i transparentno biraju članovi školskih odbora. Ali i tu je nažalost zapelo u provedbi pa smo čak pola godine čekali rezultate javnog poziva za popunjavanje mjesta u tim odborima. I ovim putem pitam gradonačelnika: gdje su silni stručnjaci koje ste godinama najavljivali i kojima ste se hvalili? Zagreb, Zagrepčanke i Zagrepčani trebaju ih više nego ikad.

Koja je vaša ocjena vlasti nakon gotovo godinu dana upravljanja gradom?

Na trenutke se čini kako se trenutačna vlast donekle trudi, ali bez potrebnog znanja i nužne hrabrosti pomaci su realno minimalni i to ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Zagrepčanke i Zagrepčani nemaju vremena za gubljenje, zaslužuju osjetno bolje.

Kao gradski zastupnik bavite se i pitanjima kvalitete života na zapadu Zagreba. Koji su gorući problemi zapadno od Britanca?

Ono što najviše žulja moje sugrađane u zapadnom dijelu grada svakako je promet, odnosno proširenje podvožnjaka na Škorpikovoj i Zagrebačkoj ulici, proširenje Zagrebačke ceste, izgradnja Jarunskog mosta, spajanje Tomislavove sa Starom Samoborskom i uređenje trešnjevačkog placa.

Bavite se sportom, a spominje se i manjak ulaganja u zagrebački sport. Kakvo je stanje sa sportom u metropoli?

Kao bivši (polu)profesionalni sportaš posebno sam bio protiv smanjivanja proračuna za sportske saveze, pogotovo sada kad nam svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu. To su prepoznali i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma i sporta te su pokrenuti planovi za prevenciju debljine i povećanu satnicu tjelesnog odgoja u školama. A grad Zagreb smanjuje sredstva za promicanje sporta i zdravlja. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
16:16 11.05.2022.

hsls? to je ona stranka čiji su gradski zastupnici dizali svoje nejake ručice u skupštini i podržavali bandićev kriminal, nečinjenje, razbacivanje novcima? to je stranka kojoj, zajedno s hadezeom, možemo zahvaliti na divotama 20godišnjeg zapuštanja gradske infrastrukture? to je ta stranka??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije