NESLAGANJE

Nećemo skladištiti opasan otpad

05.11.2001.
u 00:00

* U poglavarstvima Ivanić Grada, Dugog Sela i Svete Nedelje za skladištenje opasnog otpada u svojim mjestima doznali su iz - Večernjeg lista

Konačan prijedlog Prostornog plana Zagrebačke županije, koji je prije desetak dana prihvatilo Županijsko poglavarstvo, dočekano je na nož u Ivanić Gradu, Dugom Selu i općini Sveta Nedelja. Njihova poglavarstva kažu kako nisu znali da se u Prostornom planu Ivanić, D. Selo i S. Nedelja spominju kao mjesta prikupljanja, skladištenja i obrade opasnog otpada, da su za to doznali iz Večernjeg lista, te da u njihovim mjestima postoje jedino odlagališta komunalnog otpada.

Prema prijedlogu plana, do Studije zbrinjavanja otpada zadržavaju se postojeće lokacije za prikupljanje opasnog otpada u Ivaniću i S. Nedelji, za skladištenje u Ivaniću, S. Nedelji i D. Selu, a opasni otpad obrađivat će se u Ivaniću i D. Selu. U svim poglavarstvima tvrde da Prostorni plan, za koji je bila organizirana javna rasprava od 2. siječnja do 2. ožujka ove godine, u tekstualnom dijelu ni grafičkim prikazima nije sadržavao lokacije za prikupljanje, skladištenje ili obradu opasnog otpada. U Ivaniću kažu kako je prijedlog plana naknadno izmijenjen i dopunjen tim lokacijama, te kako je nedopustivo da se za promjene dozna iz novina.

- Naknadno uvrštenje lokacija za opasni otpad bitna je promjena prostornog uređenja Ivanić Grada, o kojoj ni građani niti Grad nisu bili obaviješteni, pa se o tomu i nisu mogli očitovati. Ivanićko Gradsko vijeće prihvatilo je Prijedlog plana uz primjedbe 14. rujna, ali se to ne može smatrati i mišljenjem za Konačni prijedlog, zbog bitnih izmjena. To je u suprotnosti s propisanim načinom donošenja prostornih planova. Neprihvatljivo je da su lokacije određene prema postojećim rješenjima Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Poglavarstvo je stoga uputilo prigovor, tražimo da se plan ne uputi Skupštini Zagrebačke županije, i da se poništi zaključak o utvrđivanju Konačnog plana - kaže predsjednik Vijeća Ivanića Krunoslav Španić u dopisu upućenom Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

U D. Selu traže očitovanje županije o promjenama te ponavljanje javne rasprave. U Ivaniću i S. Nedelji dodaju da je vjerojatno riječ o tvrtkama koje se bave opasnim otpadom, za što su vjerojatno dobile potrebne dozvole, no, lokalne samouprave o tomu nisu obaviještene.

Ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tomislav Brodarić ističe kako je u zakonskom roku zavod dobio primjedbe Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja 6. ožujka, a među njima i primjedbu Odjela za otpad Uprave za zaštitu okoliša. Odjel je, kaže Brodarić, zatražio da se u grafičkom dijelu plana prikažu lokacije za postupanje komunalnim, neopasnim tehnološkim i opasnim otpadom. Rješenje o ispunjavanju uvjeta za postupanje opasnim otpadom izdalo je ministarstvo, a na području Zagrebačke županije dobile su ih tvrtke iz D. Sela, Ivanića i S. Nedelje. Zavod je stoga, veli Brodarić, ucrtao lokacije i u tekstualnom dijelu istaknuo da će se određivanje lokacija za postupanje s opasnim otpadom riješiti prema izradi Studije zbrinjavanja otpada u županiji, nakon čega će se izmijeniti i dopuniti plan.

- Sve su podnesene primjedbe na pan s odgovorima dostavljene u Izvješću o javnoj raspravi predstavničkim tijelima svih gradova i općina na mišljenje. Iz izvješća je vidljivo da se prihvaća zahtjev ministarstva za ucrtavanje lokacija. Zavod je stoga postupio sukladno zakonu - kazao je Brodarić. (Vl. S.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije