stigli rezultati ankete

Pobuna u studentskim redovima: 'Godinama pišemo peticije, ponekad ne bude niti jedan prilog kojeg mogu uzeti'

Foto: Prijatelji životinja
1/17
15.11.2023.
u 11:23

Prijatelji životinja proveli su anketu za uvođenje veganskih obroka u studentske restorane i domove, riješilo ju je više od 1000 ispitanika, od kojih 92 posto podržava njihovo uvođenje

Udruga Prijatelji životinja provela je anketu o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama i domovima. Sudjelovalo je nešto više od 1000 studenata sa svih Sveučilišta u Hrvatskoj kao i studenti s pet Veleučilišta, a rezultati potvrđuju iskustva Udruge u komunikaciji sa studentima, kako ističu u priopćenju, koji se javljaju i žale na nepostojanje veganskih opcija te nerazumijevanje i neznanje osoblja. – Premali izbor, nikakvih veganskih opcija, needuciranost osoblja, nezdrava i loša ponuda glavne su primjedbe koje dominiraju u odgovorima. Studenti su općenito izrazili želju za više nutritivnih i ukusnih jela poput variva od graha, leće ili slanutka namijenjenima svima, da se ne stavljaju jaja i mlijeko gdje stvarno nisu potrebni, omogućiti veću slobodu kombiniranja kako se hrana ne bi bacala, češća obična jela od žitarica, mahunarki i povrća koja bi jeli svi neovisno o načinu prehrane, a koja bi ujedno bila zdravija i ekološkija – kažu iz Udruge. 

VEZANI ČLANCI: 

Čak 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, od kojih bi njih 68 posto veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Slični podaci su dobiveni što se tiče isprobavanja veganskih obroka pa je 85 posto studenata izrazilo želju da bi ih isprobali, a 57 posto studenata veganske obroke konzumiralo bi svakog dana ili barem nekoliko puta tjedno. 

Koji su sve razlozi zbog kojih bi studenti voljeli na jelovnike menzi uvrstiti veganske obroke također je bilo jedno od pitanja u anketi, a etički razlozi prevladavaju kod 52,3 posto njih. Zdravstvene razloge navelo je 50,1 posto, a 39,4 zbog zabrinutosti za okoliš

Iz udruge Prijatelji životinja navode da veganska jela ne moraju biti skupa niti komplicirana čega su svjesni i brojni studenti koji su to napisali u komentarima. Dodaju da su analizom podataka dobili potvrdu da su studenti vegani ili oni koji iz bilo kojih razloga ne jedu meso češće gladni te da izbjegavaju studentske restorane zbog nedostatka izbora.

VEZANI ČLANCI: 

– Veoma je žalosno čitati njihove komentare i iskustva, pogotovo jer smo svjesni da situacija ne bi trebala biti takva i da je ovaj problem lako rješiv. S druge strane, lijepo je vidjeti da bi i mnogi nevegani konzumirali veganska jela te da podržavaju uvođenje tih opcija iz kolegijalnosti. Ova anketa je pokazala ono što mi stalno naglašavamo, a to je da veganska jela nisu samo za vegane i da ih se treba uvesti i zbog drugih koji bi ih odabrali – pojašnjavaju Prijatelji životinja. A jedna je studentica u komentarima situaciju usporedila s onom u drugim europskim gradovima. 

– Bila sam nedavno na fakultetu u Njemačkoj koji ima nekoliko menza od kojih je jedna isključivo veganska, odnosno vegetarijanska, a ostale svakodnevno nude nekoliko različitih veganskih opcija. Bilo je tako razočaravajuće vratiti se u realnost Zagreba – stoji u komentaru. Prijatelji životinja zaključuju da nitko ne smije biti gladan studirajući te da bi Hrvatska trebala ići smjerom ostalih zapadnih zemalja i usmjeravati se na ekološke i održivije opcije zasnovane na biljnim ukusnim obrocima privlačnim svima.  

Komentara 3

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
13:45 16.11.2023.

A meni se čini da vama trebaju kobase.

PE
Pendrek57
14:45 15.11.2023.

Studosi se uvjek nesto bune. Ocito im je pre dobro. Ma ja bi s njima na jutarnji dril, pa se vise nebudu bunili. Pa cijela anarhija dolazi od studosa. Vidi samo Gretu.

KU
kublajkhan
14:52 17.11.2023.

Mladi možemosi ponosni im roditelj 1 i 2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije