POPLAVA

Sava prijeti

26.03.2004.
u 00:00

Nabujala Kupa poplavila je područje Jamničke Kiselice u općini Pisarovina; Gradec Pokupski postao otok

Rijeke Sava i Kupa jučer su iz sata u sat nezaustavljivo rasle u općinama Rugvice i Pisarovina, u kojima su proglašene mjere redovite obrane od poplave. Oko 150 stanovnika Gradeca Pokupskog u općini Pisarovina pod bujicom Kupe, koja je potopila polja, livade i državnu cestu koja ide prema Karlovcu, ostalo je odsječeno od obližnjih mjesta, te su se po namirnice vozili čamcem.

- Još jutros su stanovnici vodu mogli prelaziti pješice, no sada im pomaže samo čamac. Kad god Kupa poplavi, Gradec Pokupski je odsječen - rekao je Tomo Kovačić, načelnik Općine Pisarovina.

Sava je u Rugvicama dosegla maksimum, izmjeren je vodostaj od 688 centimetara, kao i Kupa, čiji je vodostaj u Jamničkoj Kiselici iznosio 603 centimetra. Unatoč tomu, u Rugvicama stanje nije postalo alarmantno zahvaljujući ponajviše novosagrađenim nasipima, koji mogu otrpjeti i mnogo veći vodostaj. U Zagrebu je Sava jučer, nakon djelomičnog izlijevanja po livadi ispod nasipa, počela lagano opadati. No, mnogi su, uglavnom stariji građani s bojazni promatrali Savu, prisjećajući se poplave iz 1964. godine, kada je trećina grada potopljena, a Savskom cestom su umjesto tramvaja vozili čamci.

- Samo da nam se ta godina više ne ponovi. Tada nije bilo nasipa i rijeka je u trenu poplavila grad. Mnogi su bili zarobljeni u kućama jer van nisu mogli izići. Nadam se da se u Sloveniji više neće topiti snijeg - ispričao je osamdesetdvogodišnji Husein Arnautović, koji je šetao nasipom.

ZORANA DELJANIN

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije