Sve smo više zasuti raznim savjetima o tome što to znači zdravo jesti pa se mnogim ljudima čini da se moraju odreći delicija koje vole, a često misle i da je vegetarijanska prehrana jednolična i komplicirana.
U razbijanju predrasuda pomaže i Vanja Varga, jedna od voditeljica ciklusa radionica na Akademiji zdravog kuhanja u Centru za kulturu prehrane na Nazorovoj 18, kojemu su suorganizatori Ordinacija.hr, Večernji list i Dobar tek Spar, čije se namirnice koriste u pripremanju jela.
Na ovotjednoj su radionici polaznici mogli naučiti sve o pripremi vege burgera, paštete od oraha, čokoladnih energetskih kuglica i mnogih drugih specijaliteta vegetarijanske kuhinje koji pokazuju sve prednosti takve prehrane
.– Trideset sam godina kuhala kao i većina drugih ljudi u Hrvatskoj, ali onda sam ovog ljeta zbog zdravstvenih problema odlučila probati nešto novo i iznimno sam zadovoljna rezultatima – kazala je Irena Gelo, jedna od polaznica radionica, koja je sudjelovala u izradi vege quichea od krumpira nadjevenog smjesom vege gyrosa, tofua, češnjaka, maslinova ulja, brokule...
Ipak, osim same želje za promjenom prehrane, polaznike na Akademiju zdravog kuhanja ponajprije privlači druženje i učenje u dobrom društvu, gdje su i ovaj put zajednički uz pomoć voditeljice Vedrane Varge kuhali i kušali jela koja se jednostavno svladaju i brzo naprave.
Tema ciklusa radionica “Zdravo, brzo, vege” nastavlja se 14. i 16. prosinca, a iduća će biti “Bez glutena i laktoze” u siječnju. Cijena je 150 kuna, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@kulturaprehrane.hr ili na broj 01/481-4466.
Ove simpatične "curke" na slici izgledaju zaista "napaćeno". Odnosno spremne za intenzivnu dohranu u nekoj pravoj obitelji :)