Slovensko jezero Bled primamljivo je u svako doba godine.
Dobro to znaju mnogi turisti koji se ponovno vraćaju svake godine i koji za ovaj biser Slovenije imaju samo riječi hvale.
Uputili smo se i mi istražiti čime će nas oduševiti, a to je sada teško nabrojati na prste jedne ruke.
U pogledu na jezero uživali smo iz Dvorca Bled, koji s litice iznad jezera, pruža prekrasan pogled na Bled i Alpe. Prošle godine privukao je rekordnih 365.000 posjetitelja, a mnogi ostaju uživati i u obnovljenom restoranu Bled Castle pod palicom Jezeršek ugostiteljske L.L.C.
Častili smo svoje nepce s lokalnim i regionalnim jelima pripremljena na moderan i sofisticiran način, a s prepoznatljivim potpisom kulinarskog naslijeđa Gorenjske i Slovenije.
Restoran organizira i vjenčanja, poslovne i privatne proslave, a za posebna događanja je također dostupna Viteška dvorana, koja može primiti do 70 gostiju. Uz prethodnu rezervaciju za ručak ili večeru, ulaz u dvorac je besplatan, a možete vidjeti muzej, kovačnicu, viinski podrum, ali ako pogodite vrijeme i srednjovjekovne igre, plesove...
Bledska kremšnita (Kremna Rezina)
Rijetko tko, tko bi došao uživati na Bled, ne bi kušao bledsku kremšnitu koja se poslužuje veličine 7*7 cm. Ako ste željni ovog okusa i nakon povratka s Bleda, imamo recept pa je možete pokušati napraviti sami kod kuće.
SASTOJCI
300 grama lisnatog tijesta
200 ml šlaga
3 Jaja
120 grama šećera
ekstrakt vanilije
75 grama brašna
550 ml. punomasnog mlijeka
1 žlica ruma
prstohvat šećera u prahu
PRIPREMA
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Prije mikasanja pomiješajte bjelanjke s ekstraktom vanilije i polovicom šećera. Izrađene bjelanjke stavite sastrane.
U 50 ml mlijeka umiješajte brašno. Ostatak mlijeka stavite na vatru i dodjate izrađene žumanjke sa šećerom. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete čvrstu kremu. Kad je gotova, umiješajte kuhačom izrađene bjelanjke i rum i nastavite miješati.
Kada je krema gotova, uzmite 150 g lisnatog tijesta i izvaljajte ga. Probodite vilicom na više mjesta i stavite peći 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Kada je krema ohlađena, rasporedite je na koru i drugom korom prekrijte kremu i stavite na hlađenje najmanje na sat vremena. Kore pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
U slast!
>>Med i losos recept su za ekscentrična nepca