Čeka se 5. rujan

Bandić i ministrica nemaju zajednički prijedlog za intendanta

ana lederer
sanjin strukić/pixsell
29.08.2013.
u 12:24

Kako Ministarstvo kulture i grad Zagreb nemaju zajednički prijedlog za v.d. intendanta HNK-a u Zagrebu, pregovori se nastavljaju. U međuvremenu, Ministarstvo je Vladi uputilo zahtjev za razrješenje Ane Lederer.

 

Na upit o izboru vršitelja dužnosti novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, iz Ministarstva kulture dobili smo odgovor koji zbog interesa javnosti objavljujemo u cjelosti.

Ministarstvo kulture temeljem isteka Ugovora o radu potpisanog između tadašnjeg ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića i intendantice dr. sc. Ane Lederer upućuje na Vladu do 5. rujna 2013. godine prijedlog da se ista razriješi dužnosti intendanta HNK u Zagrebu. Sukladno članku 2. Ugovora o radu mandat intendantice traje od 01. rujna 2009. godine do 01. rujna 2013. godine, istekom Ugovora istoj prestaju sva prava i obveze te je stoga potrebno da i Vlada RH gđu Lederer razriješi dužnosti.

STATUT HNK uređuje imenovanje vršitelja dužnosti intendanta u slučajevima kada se na raspisani natječaj nitko nije javio ili ako se intendanta HNK-a razriješi prije isteka mandata. Iste situacije uređuje i Zakon o ustanovama.

Prema članku 24. Statuta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, ako se na raspisani natječaj za imenovanje intendanta, nitko ne prijavi, ili nitko od prijavljenih kandidata ne bude izabran, Kazališno vijeće je dužno ponoviti natječaj. Do imenovanja intendanta, na temelju ponovljenog natječaja, odlukom Vlade Republike Hrvatske, na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba imenuje se vršitelj dužnosti najduže do godinu dana.

Prema članku 28. u slučaju razrješenja dužnosti intendanta prije isteka razdoblja na koje je imenovan, odnosno odlukom Vlade Republike Hrvatske, na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba, imenuje se vršitelj dužnosti intendanta. Vršitelj dužnosti ima sva prava i ovlasti intendanta, a imenuje se bez objavljivanja natječaja. Kazališno vijeće je obvezno raspisati natječaj za intendanta Kazališta u roku 30 dana od imenovanja vršitelja dužnosti intendanta

Unatoč brojnim nastojanjima da se s gradonačelnikom Grada Zagreba postigne dogovor i utvrdi zajednički prijedlog za imenovanje intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, zajednički prijedlog nije utvrđen. Pregovori o zajedničkom kandidatu još su u tijeku i očekuje se da će biti dovršeni u ponedjeljak 3. rujna 2013., a kako bi prijedlog za imenovanje vršitelja dužnosti bio upućen na Vladu RH do 5. rujna 2013. godine.

Vršitelj dužnosti može imenovati jedino iz reda zaposlenika ustanove, u ovom slučaju HNK-a, s obzirom da se ne provodi javni natječaj, a v.d. intendanta mora zasnovati radni odnos u HNK-a. Članak 25. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN, 141/2012) koji propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije