Interliber

Crveni kepeci Ivana Aralice i Mandićeva sloboda lajanja

'08.11.2011., Zagreb - Danas je na Zagrebackom velesajmu otvoren tradicionalni Sajam knjiga. Vise posjetitelja sajam je posjetilo tek u poslijepodnevnim satima. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
09.11.2011.
u 15:30

Drugi dan sajma knjiga obilježila su predstavljanja politički polemičnih domaćih romana

Nije slučajno na naslovnici najnovijeg, šest stotina stranica dugog romana Ivana Aralice nacrtan crveni kazališni zastor iza kojeg se krije crvena petokraka. Jer "Kepec", u kojem ima elemenata Aralici tako omiljene forme romana s ključem, roman je o zadrugarstvu, socijalizmu, revoluciji, primitivizmu. Glavni su likovi Janos Liliput, cirkusant kojem je zabranjeno cirkusiranje, te komunistički prvak Baro Klepetan.

Ponovno o Mesiću

I nije čudno što se u Araličinu epilogu spominje i bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, kojem je Aralica svojedobno posvetio cijelu "Ambru". "Kepec" je dio drugog kola Araličinih djela koja od lani objavljuje Školska knjiga, a predstavlja ih na Interliberu, pa će biti prilike i za nove polemike. Uostalom, Profil novu knjigu Igora Mandića "Sloboda lajanja & Zauzeto Hrvat" reklamira kao knjigu čija je glavna tema nacionalističko jednoumlje i polemika s korifejima nacionalizma, posebno s Aralicom.

– Ovom knjigom Mandić se potvrđuje kao dosljedan protivnik svakog jednoumlja, bilo komunističkog ili nacionalističkog predznaka – poručuju iz Profila.

Juju jači od čelista

A drugi dan Interlibera donio je mnogo više kupaca, i to od ranog prijepodneva. Birani izdavački program ponudili su seriozni nakladnici iz Disputa, Frakture, Meandar medije, Antibarbarusa, Pelaga, naklade Vuković i Runjić, Matice hrvatske... Sarajevski Bybook nudi "Keltski san" Marija Vargasa Llose po prihvatljivoj cijeni, aktualne knjige aktualnih nobelovaca mogu se nabaviti već za tridesetak kuna, Naša djeca objavila su slikovnicu "Avanture maloga Juju" o popularnom junaku kojeg je još 1952. godine osmislio Žarko Roje. Jedna verzija te pjesme na YouTubeu bilježi gotovo osam milijuna klikova, više i od tandema Hauser – Šulić.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
17:54 09.11.2011.

Morat cu nabaviti \"Crvene kepece\", Aralica je legenda!

SI
sinaj
18:01 09.11.2011.

Obožavam Araličin način pisanja. S godinama nije izgubio niti malo na orginalnosti.

ST
stefj
17:20 09.11.2011.

Crveni kepeci i sloboda lajanja... Zvuči ko neki predizborni skup, a ne sajam knjiga :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije