"Bejturan i ruža"

Epska priča Aleksandra Hemona o muškoj ljubavi tijekom Prvog svjetskog rata

storyeditor/2024-07-08/PXL_250517_16768744.jpg
Marko Prpić/Pixsell
10.07.2024.
u 10:39

U novootvorenoj knjižari na riječkom Korzu Aleksandar Hemon u ponedjeljak je predstavio svoju novu knjigu o sarajevskom sefardskom Židovu i čovjeku od akcije

Sarajevski književnik s američkom adresom Aleksandar Hemon predstavio je u Rijeci, u novoj knjižari V.B.Z.-a, svoj novi roman "Bejturan i ruža" koji je kritika već prozvala njegovim remek-djelom i epskom pričom koja vrvi prevratima.

Radnja romana "Bejturan i ruža" započinje 1914. godine u Sarajevu kada nadvojvoda Franz Ferdinand stiže u grad... i životi svih se preko noći promijene. To je priča o sarajevskom sefardskom Židovu Rafaelu Pintu i Bošnjaku Osmanu, čovjeku od akcije i karizmatičnom pripovjedaču koji upotpunjuje Pintinu poetsku dušu. Njih dvojica upoznaju se na frontama tijekom Prvog svjetskog rata i zaljubljuju jedan u drugog. Zajedno uspijevaju preživjeti, no nakon rata padaju u ruke špijuna i boljševika i stižu čak i u kineski Šangaj.

Kako je autor sam rekao, jako dugo se bavio pisanjem ove knjige jer je zahtijevala mnogo istraživanja i čitanja drugih knjiga. Rekao je i da je za njega ta knjiga čija je neka vrsta esejističkog, ali i ljubavnog epa poruka da ljubav pobjeđuje sve.

Hemona, rođenog u Sarajevu 1964. godine gdje je studirao književnost i počeo se baviti novinarstvom, početak rata u BiH zatekao je kao stipendista u Americi, u Chicagu. Tamo je i ostao i sam sebi se zarekao da će nakon pet godina početi pisati na engleskom jeziku, što mu je pošlo za rukom. Slavan je postao romanima "Pitanje Bruna", "Lazarus", "Knjiga mojih života", "Moji roditelji" i profesor je na američkom sveučilištu Princetonu.

Komentara 1

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
05:51 12.07.2024.

zidovi, holokaust, gey-jedine teme u hr kulturi. pozitivna diskriminacija, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije