Violina i marimba

Eva Mach i Marko Mihajlović, duo kakav još nikada niste čuli

eva mach i marko mihajlović
Foto: Ivan Mihajlović
03.01.2016.
u 13:35

Dvoje izvrsnih glazbenika prvi put će zajednički nastupiti večeras, 3. siječnja, u Bjelovaru, a sutra u Samoboru, uz slobodan ulaz

Život piše romane, pa i ljubavne. To znamo. Ali, rijeđe mislimo na to kako usput nastaju i novi umjetnički, osobito glazbenički sastavi. Malo koje zaljubljivanje prođe bez glazbene podloge.

Koji to par nema barem svoju pjesmu? A zamislite kako je tek kada su oba srca glazbenička! Njima riječi i ne trebaju.

Ljubav ili brak ponekad su i jedini razlog zašto neki par zajedno svira, a kada je riječ o glazbenicima nejednake kvalitete, glazba trpi.

Ali, kada život spoji umjetnike podjednako raskošnog talenta i znanja, nastaje povijest. U pamet dolaze legende kao što su Galina Višnjevskaja i Mstislav Rostropovič, tragična priča Jacqueline du Prés i Daniela Barenboima ili dug zajednički život i plodna suradnja Benjamina Brittena i Petera Pearsa.

No, ostavimo sada po strani ljubavne romane koji su ovdje samo preludij najve prvih nastupa jednog novog, po spoju glazbala, violine i marimbe, sasvim neuobičajenog hrvatskog glazbeničkog para. Čine ga odlična mlada violinistica iz Samobora Eva Mach i Marko Mihajlović iz Bjelovara, jedan od najizvrsnijih izdanaka zagrebačke udaraljkaške škole.

Osim solističkih nastupa i suradnje s brojnim komornim ansamblima, Marko Mihajlović je stalno zaposlen u Orkestru Opere HNK u Zagrebu. Eva Mach se prije godinu dana uspješno predstavila uz Zagrebačku filharmoniju te diplomirala na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Tarasa Pečenyja, a majstorsko usavršavanje jesenas je nastavila u Augsburgu kod glasovitog rumunjskog pedagoga Petrua Munteanua.

Za prve nastupe odabrali su svoje rodne gradove. Večeras, 3. siječnja, od 19.30 nastupaju u bjelovarskom Domu kulture, a sutra od 19 sati u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

U prvom dijelu koncerta predstavit će se zasebno, svirajući Bacha, koji je za violinu napisao jednu od najtežih i najljepših skladbi svih vremena, stavak Chaccone iz Partite br. 2 u d-molu. No, pošto je marimba u Bachovo vrijeme bila daleka budućnost, Mihajlović je za svoj instrument sam napravio obradu Bachove Prve suite za violončelo solo u G-duru.

Budući da literatura za violinu i marimbu gotovo da i ne postoji, dvoje glazbenika samo se pobrinulo i za obrade skladbi koje u drugom dijelu koncerta izvode kao duo. Najprije će svirati Sonatu br. 5 u e-molu koju je izvorno za dvije violine napisao francuski barokni skladatelj Jean-Marie Leclair, a potom će dočarati povijest tanga u tri stavka skladbe "Histoire du Tango" što ju je za flautu i gitaru 1986. napisao Astor Piazzola. Takvo što, u svakom slučaju, još nikada nismo čuli.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
22:23 11.01.2016.

karamba i karambita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije