Scala u Lisinskom

Filharmonijski orkestar milanske Scale treći put u dvorani Lisinski

valerij gergijev
arhiv vl
05.11.2010.
u 12:52

Treći put u posljednjih osam godina u Zagreb dolazi Filharmonijski orkestar milanske Scale. Pod ravnanjem Valerija Gergijeva i uz violinista Leonidasa Kavakosa, orkestar će u srijedu izvesti djela Ljadova i Čajkovskog

Svakih nekoliko godina Filharmonijski orkestar milanske Scale gostuje u ciklusu Lisinski subotom. Tako su 2002. i 2004. godine u Zagrebu orkestrom dirigirali Riccardo Muti i Myung-Whun Chung, a u srijedu će za dirigentski pult stati česti gost Zagreba, ruski maestro Valerij Gergijev.

Na programu koncerta za koji su ulaznice odavno razgrabljene su orkestralna poema "Začarano jezero" A. K. Ljadova, Koncert za violinu i orkestar u D-duru P. I. Čajkovskog u kojem će solističku dionicu odsvirati grčki umjetnik Leonidas Kavakos te Četvrta simfonija Čajkovskog. Slavni talijanski orkestar u Zagreb ponovno dolazi u organizaciji Zagrebačke banke i UniCredita.

Donacije za Sve za nju

Prihod od ulaznica u slobodnoj prodaji donirat će se nedavno osnovanom i već prebukiranom Centru za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka dojke Udruge Sve za nju. Otvaranje Centra Zagerbačka je banka već pomogla sa 300.000 kuna.

Ruski dirigent Valerij Gergijev koji se u srijedu vraća pred zagerbačku publiku jedan je od apsolutno najzaposlenijih dirigenata svijeta.

Dirigira svaki dan

Maesto Gergijev dirigira gotovo svaki dan. Tek tu i tamo uzme nekoliko dana stanke. Tako je ovog mjeseca prije Zagreba već dirigirao u Parizu, Berlinu te u Milanu, dok se nakon Zagreba zajedno s orkestrom Scale vraća u Milano, da bi potom putovao u Rim, Frankfurt, London St. Petersburg u kojem i dalje vodi Marijinsko kazalište te u Japan gdje ima višednevnu turneju. Osim što vodi festival Bijele noći u St. Petersburgu, Gergijev je i počasni dirigent Londonskog simfonijskog orkestra, koji u prosincu gostuje u Lisinskom.

Ove je godine Gergijev već surađivao s grčkim violinistom Kavakosom koji također ima razgranatu međunarodnu karijeru. Kavakos je i dirigent, svira na Stradivarijevu instrumentu iz 1724. godine, a početkom mjeseca muzicirao je s Njujorškom filharmoijom u Njemačoj i Luxemburgu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije