Etnografsko blago

Hrvatske tradicijske dječje igračke na izložbi u Celju

konjici
07.02.2011.
u 17:10

Zagrebački Etnografski muzej pokazuje u Sloveniji izložbu tradicijskih dječjih igračaka koja je iznimno dobro bila primljena u Poljskoj

Otkako su zaštićene kao nematerijalna svjetska baština 2009. godine, prvi put se u susjednoj Sloveniji na samostalnoj izložbi predstavljaju hrvatske dječje igračke. 

Popularne drvene dječje igračke u žarkim bojama, koje se viđaju na zagorskim i zagrebačkim proštenjima i festivalima, od utorka, 8. veljače, bit će na izložbi u  Muzeju novejše zgodovine Celje, u Muzeju za djecu (Otroški muzej).

- Majstori iz Hrvatske često su odlazili i prodavali svoje proizvode u Sloveniji, pa su ove igračke poznate publici. Na izložbi su izložene igračke nastale u hrvatskim selima, a pripadaju dijelu iznimno bogate tradicijsku kulture i povijesti sačuvane do današnjih dana. Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da je Republika Hrvatska na konferenciji UNESCO-a u Abu Dhabiju u rujnu 2009. godine na popis zaštićene svjetske nematerijalne baštine upisala sedam kulturnih fenomena, čime je postala zemlja s najviše zaštićenih kulturnih fenomena u Europi. Jedan je od fenomena i Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, navodi autorica izložbe mr. Iris Biškupić-Bašić, viša kustosica Etnografskoga muzeja u Zagrebu.

U Hrvatskoj su samo tri područja na kojima su se stanovnici organizirano, u većem broju, bavili izradom dječjih igračaka. To je prostor sjeverne i južne Hrvatske, regionalno Hrvatsko zagorje, Prigorje i Dalmatinska zagora, odnosno mjesta Stubički i Bistrički Laz, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tugonica, Turnišće, Vidovec i Zelovo. Dok je proizvodnja dječjih igračaka u Vidovcu i Zelovu stagnirala i na kraju se potpuno ugasila, u Hrvatskom zagorju je jačala. Danas je to jedini kraj u Hrvatskoj u kojem se još uvijek pojedinci bave ovim poslom. Prilagodili su se današnjim zakonima o uporabi ekoloških boja koje nisu opasne za djecu, kojoj su igračke i namijenjene.

Uz izložene predmete, postavljena je i dječja igraonica u kojoj se djeca mogu igrati drvenim dječjim igračkama, ali i slagati puzzle na kojima su dvije različite kompozicije dječjih igračaka prilogođene mlađem i starijem dječjem uzrastu.

Izložbu prati i film snimljen 2009. godine, kada je Etnografski muzej gostovao u Poljskoj, u Muzeumu Zabawek i Zabawy u Kielcu. U filmu su prikazane igračke iz zbirke muzeja, ali i lokaliteti na kojima su se igračke izrađivale ili se još uvijek izrađuju te majstori koji svojim radom dokazuju da hrvatske igračke i dalje žive zahvaljujući njihovu radu i umijeću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije