Balerina Alexandra Bertea:

'Jedino mi je žao što nisam imala više prilike da oduševim publiku u Splitu'

Alexandra Bertea
Foto: Facebook
1/3
25.01.2016.
u 11:15

Dva dana nakon ulaska u novu godinu okrenula je novu stranicu u životu, i to u Sarajevu. Iako se u dalmatinskom gradu osjećala kao kod kuće, događaje unutar zidova HNK-a Split želi ostaviti za sebe.

Rumunjska balerina Alexandra Bertea u prosincu prošle godine sindikatu i upravi kazališta prijavila je v.d. ravnatelja baleta Dinka Bogdanića zbog vrijeđanja. U nedavnom intervjuu ispričala je razlog za odlazak iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i detalje s probe Orašara.

Dva dana nakon ulaska u novu godinu okrenula je novu stranicu u životu, i to u Sarajevu. Iako se u dalmatinskom gradu osjećala kao kod kuće, događaje unutar zidova HNK-a Split želi ostaviti za sebe.

Bertea kaže da su baletne skupine vidjele što se događa na probi, a oni koji tvrde suprotno nisu sllušali negativne riječi prof. Bogdanića. Potvrdila je i činjenicu da su nakon skandala ljudi zauzeli dvije strane, rekla je za Scenu.

Bogdanić me pozvao na pozornicu prije same probe

Ravnatelj je tražio Alexandru da zamijeni plesačicu koja je nedostajala, iako nije htjela, balerina je pristala na zamjenu.

- Nisam učinila ništa pogrešno. Poštujem njegovu koreografiju. Kad smo završili s drugim činom bila sam na pozornici i čula sam da me poziva po imenu i govori nešto. Došla sam odmah i zamolila sam ga da mi ponovi upućeno jer ga nisam čula. On se jako uzrujao bacivši mikrofon i glasno je rekao ‘Jebena ciganko’. U tom trenutku bila sam šokirana. Pretpostavljala sam da nije to rekao, da nije rekao to meni. Teško mi je bilo to za vjerovati. Nakon toga su mi prišli kolege plesači upitavši me jesam li dobro? Oni se nisu činili iznenađeni. - rekla je Alexandra.

Situaciju je pokušala riješiti s g. Bogdanovićem odlaskom kod intendanta g. Golovka. Međutim, Bogdanić je odbio razgovarati o tome. Situacija je na kraju završila i u javnosti. - Zapravo je sve prilično jednostavno, kad imaš ugovor na određeno moraš trpjeti sve, bez prava da možeš bilo što reći. Ako želiš zadržati posao, drži svoja usta zatvorena. - tvrdi Alexandra.

Foto: Facebook/ Naš potok

Tvrdi i kako je stranim plesačima teže uspjeti. Iz dana u dan strahuju hoće li dobiti novi ugovor, imaju problema s bankama, iznajmljivanjem stana i sl.

- Seljenje iz dana u dan, iz države u državu, nije jednostavno i nije normalno. Kad imate ugovor na određeno, godine koje radite po njemu vam se ne računaju u mirovinski staž. - kaže ambiciozna balerina.

U splitskom HNK provela je više od tri godine, ali smatra da vodstvo kazališta treba poboljšati pristup članovima. Pod nekadašnjim vodstvom Almire Osmanović, kako kaže, članovi su bili kvalitetniji nego sada, a baletna skupina prošle godine izgubila je više od deset ključnih plesača.

>> Ovako izgleda plesni spoj klasike i modernog

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije