30. sa(n)jam knjige

Moćni program Sajma obilježen je temom mikrokozmosa te brojkom sto

Foto: Ida Skoko
1/3
23.10.2024.
u 16:11

Na 30. Sajam dolaze Tanino Liberatore, Mihail Šiškin, Andrij Ljubka, Donatella di Cesare, Costica Bradatan, Oliver Lovrenski, Karolina Ramquist i drugi, a glazbene zvijezde koje će obilježiti Sajam jesu Rambo Amadeus, Tereza Kesovija, Tamara Obrovac, Sejo Sekson, Belaj Band…

Identitetska tema Mikrokozmos u središtu je obljetničkog 30. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulskog festivala knjiga i autora, koji će se slaviti u cijelom gradu, a središnja pozornica i ove je godine Dom hrvatskih branitelja, koji će od 29. studenog do 8. prosinca,  živjeti kao hram knjige i palača autora.

Bogat program obilježen je brojkom 100 jer će biti održano više od sto programa te u Pulu stiže više od 100 eminentnih autora iz cijelog svijeta, najavila je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, na konferenciji za novinare koja se u srijedu, 23. listopada, održala u Kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja. Naglasak je bio i na programima nastalim u partnerstvu s pulskim institucijama u kulturi koje su predstavili Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti i vlasnica Galerije Cvajner, Tanja Miličić, direktorica Javne ustanove Pula Film Festival, Eros Čakić, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost Grada Pule i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

- Tema Mikrokozmos ulazi u sve ovogodišnje programe, a na tom tragu 30. Sajam predstavlja mnogostruke svjetove u čijem temelju stoji interakcija s nama sličnim, ali i drugim i drugačijim, interpretacija konteksta koji nam je dan i kreativnost u stvaranju onoga kojem težimo. Dodirnu točku svih tih svjetova o kojima ćemo govoriti čini plemstvo duha, a upravo će Rob Riemen, autor kultne knjige "Plemstvo duha", biti jedan od prvih koji će nastupiti na Sajmu. Gost Sajma je i rumunjsko-američki filozof Costica Bradatan koji će predstaviti knjigu "U slavu neuspjeha: Četiri lekcije iz poniznosti", a program Otok-Geto-Azil ugostit će talijansku političku filozofkinju Donatellu Di Cesare koja dolazi s knjigom "Domaći stranci", u čijem je središtu filozofija migracija. Istaknuta intelektualka i povjesničarka Dubravka Stojanović predstavit će knjigu "Prošlost dolazi", a u novom će se svjetlu publici predstaviti filozof Željko Pajić koji u "Knjizi lutanja" arhivira svoju intimu kroz pisma i intervjue - rekla je Magdalena Vodopija.

Aktualne teme, uključujući i političku situaciju, Sajam će promišljati u programu Slavenski đardin, a gosti su ukrajinski pisac Andrij Ljubka s knjigom "Karbid" i ruski disident - veliki Putinov oponent, dobitnik Ruskog Bookera - Mihail Šiškin koji će predstaviti knjigu "Moja Rusija: Mir ili rat?".

Čvrstu programsku okosnicu Sajma i ove godine čine moćne žene: irska književnica Elaine Feeney predstavlja roman "Kako se gradi brod" (nominacija za Nagradu Booker), a Karolina Ramquist, jedna od najutjecajnijih švedskih spisateljica i feministica, dolazi s knjigom "Žena medvjed". U programu Moć žene Nada Gašić predstavlja novi roman "Četiri plamena, led", a premijeru na Sajmu imati će i "Nevini" Ene Katarine Haler.

Foto: Ida Skoko

Na okruglom stolu "Rodni mikrokozmosi" sudjelovati će filozofkinja i društvena teoretičarka Alenka Zupančić, teoretičarka feminizma i sociologinja Biljana Kašić, autorica i književna kritičarka Ana Schnabl i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač. Ova tema ukazuje i na aktualni trenutak Istre kroz novi program Histrokozmosa Sakramenske, a gošće su moćne žene Istre –Evelina Rudan, Sunčica Mustač, Đurđica Orepić i Tamara Obrovac, koja će predstaviti i projekt "Apoxyomenos Recomposed". Dolazi i najpoznatija Konavoka, jedinstvena umjetnica Tereza Kesovija, koja će biti gošća Doručka s autorom i programa Hommage Luki Paljetku. Okrugli stol „Mikrokozmosi umjetnika“ okupit će velika autorska imena – svjetskog mega cara Ramba Amadeusa, filozofa Predraga Fincija, koreografa, redatelja i plesnog umjetnika Matiju Ferlina, a ovu temu Sajam publici predstavlja kroz brojne književne premijere.

- Svakako treba izdvojiti dolazak nove europske književne zvijezde Olivera Lovrenskog koji romanom "Kad smo bili mlađi" sjajno ocrtava mikrokozmos svoje generacije. Premijere svojih romana imaju i autori koji su obilježili povijest Sajma - Dragan Velikić prvi put predstavlja "Bečki roman"Ante Tomić dolazi s novom knjigom "Nada"Vladislav Bajac predstavlja putopisni roman "Pucanj u prazno", dok Ivica Đikić dolazi s knjigom "Divlji kas". Smojin "Libreto o našem malom portu", kojega je priredio Boris Dežulović, knjiga je o mikrokozmosu Piska - rekla je Magdalena Vodopija te istaknula da posebno mjesto u programu ima i mikrokozmos Sarajeva ’80-ih. Ovaj mikrokozmos oslikavaju susreti s filozofom Predragom Fincijem, koji na 30. Sajam dolazi sa svojom 30. knjigom "Filozofske priče", dok atmosferu grada na izložbi "Sarajevo 80-ih" u Galeriji Makina donosi kultni sarajevski foto-kroničar Milomir Kovačević Strašni. U programu Bookstan, Boro Kontić i Sejo Sexon - legende Top liste nadrealista i Zabranjenog pušenja - predstavit će knjigu "Pamtim kao da je bilo nekad".

- Tema Mikrokozmos najviše se ogleda u programima Histrokozmosa: Konavle – zemlja gost i Istra ispod kore. I Konavle i Istra mikrokozmosi su za sebe, a spaja ih sudbina ljudi s granice, pa tako Igor Grbić u knjizi "Istarska freskočašća" progovara o istarskim freskama, "Zidovi pamte" Erica Ušića govore o grafitima iz Drugog svjetskog rata i poraća, a Vlaho Bogišić donosi nam "Rječnik zaljubljenika u Konavle". O istarskom mikrokozmosu svjedočit će knjiga Franka Lukeža "Poslovice o iću i piću" te veliki autori Istre – ugledni povjesničar umjetnosti i konzervator prof. Ivan Matejčić i profesor povijesti Mediterana Egidio Ivetić. Temu će obilježiti i premijera projekta "Kantaduri" Edija Cukerića, Danielea Pernića i Mauricia Ferlina - najavila je Magdalena Vodopija.

- Na predstavljanju zbirke pjesama "Južno dvorište 1-2" Predraga Lucića, najvoljenijeg autora Sajma, očekujemo - slobodno mogu reći - cijelu Pulu. Lucićeve sabrane pjesme predstavljaju priređivač knjige Damir Šodan, Boris Dežulović i Emir Imamović – Pirke, a na ovoj emotivnoj promociji svirat će Belaj Band i Viva Bludež. Svakako, svi mi koji radimo Sajam s radošću čekamo predstavljanje knjige pjesama "Pitanje nadležnosti", odnosno performans u kojem će sudjelovati pjesnik Aljoša Pužar i voditelj Aljoša Pužar - kazala je Magdalena Vodopija.

Kao jedan od vrhunaca Sajma, Vodopija je najavila dolazak jednog od najvećih majstora stripa na svijetu, talijanskog autora Tanina Liberatorea, koji će biti gost Doručka s autorom te će se predstaviti impresivnom izložbom "Fragmenti kaosa". Činjenicu da strip ima uvijek važno mjesto na Sajmu potvrđuje i predstavljanje grafičkog romana "Nekropola" mladog tršćanskog umjetnika Jurija Devetaka nastalog prema autobiografskom romanu Borisa Pahora.

Foto: Ida Skoko

- Ako zamislimo da je sada ovdje, Boško bi pucao od sreće gledajući koliko ga je kćerka Magdalena nadmašila u njegovim suludim ambicijama koje zacrtao na 1. Sajmu - da se Sajam osmišljava s projekcijom rasta do neba i nikada natrag. Do danas su uz Sajam ostale vezane markantne slike, događaji i vrijednosti, a sada ga radi već i njegova treća generacija - kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, koju uz Sajam vezuje zasigurno najduža i programski najbogatija suradnja. Najavila je i projekt koji bi trebao markirati značaj i važnost Boška Obradovića, pjesnika, kulturnog djelatnika i osnivača Sajma knjige u Istri – realizaciju Staze Boška Obradovića u Parku na Monte Zaru, te uz ostalo naglasila da je za Pulu iznimno važno da Sajam ostane u Domu hrvatskih branitelja. Govoreći o ovogodišnjoj programskoj suradnji najavila je izložbu "Let s vilama" akademske slikarice iz Konavala, Antonije Rusković Radonić, koja će biti otvorena u Galeriji Cvajner. 

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, ove će godine biti domaćin audio-vizualnog performansa "Propulzor. Partitura za brod Galeb" Alena i Nenada Sinkauza, Andree Matoševića, Vladislava Kneževića, Miodraga Gladovića i Maria Kalogjere. Također, uoči sajma, u galeriji Vincent iz Kastva 16. studenog biti će otvorena izložba "Dnevnik glumca" Livija Badurine.

Na slavlje 30. rođendana Sajma i koncert Ramba Amadeusa na pulskoj Portarati  6. prosinca, sve je pozvala Tanja Miličić, direktorica JU Pula Film Festival, koja je dugogodišnji partner Sajma. Prisjetila se i svog rada na Sajmu te istaknula da je - kao i čitav Sajam - Magdalena Vodopija njezin osobni i profesionalni uzor i učitelj te da je posebno zadivljuje s koliko emocija radi sa suradnicima. Čestitala je svima koji su gradili 30 godina Sajma te najavila i pulski i sajamski Doček Svetog Nikole od libri i mora koji osmišljava Slavica Ćurković, glavna producentica Sajma.

Eros Čakić, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost Grada Pule, u Gradskoj galeriji Pula ugostio je nevjerojatne izložbe Sajma, a ove godine u tom prostoru priprema jednu od najvećih - "Fragmenti kaosa" velikog autora stripa Tanina Liberatorea, koja će biti otvorena 3. prosinca. Čakić je nadahnuto govorio o autoru slavnog "Ranxeroxa" te najavio sjajnu izložbu vrhunskog majstora stripa i suvremenog likovnog umjetnika visoke klase ističući kako Libretore - u trolistu talijanskog stripa, kojega uz njega čine Hugo Pratt i Milo Manara - predstavlja Michelangela. 

Uz čestitke na 30 godina Sajma, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji je jedan od najvjernijih partnera Sajma, kazao je da ga uz Sajam profesionalno veže suradnja na karizmatičnim i kompleksnim projektima, a privatno emocije i sjećanja na knjižaru Castropola iz koje je Sajam i izrastao. Najavio je i najvažniju ovogodišnju sajamsku izložbu u Svetim Srcima, "Memento Momenta: Kako se oblikovao Sa(n)jam knjige u Istri", Mauricia Ferlina o 30 godina Sajma.

- Moj interes u oblikovanju ove izložbe je negdje usmjeren, iako ne toliko prema povijesnosti, datumima i godinama, koliko prema raznim fenomenima koje smo na Sajmu osmislili, iskušali, usudili ih se implementirati - ističe Mauricio Ferlin u tekstu koji prati izložbu i dodaje: "Moj unutarnji poriv ("drive") u izboru onog što ćemo predstaviti, bit će prikaz onog što je pulski Sajam učinilo drugačijim od ostalih knjiških manifestacija. Nadam se da će ta isprepletenost raznih kreativnih praksi i jezika uroditi nekim novim iščitavanjem, koje bi pokazalo unutarnji karakter promišljanja i kreacije koji je svojstven Sajmu knjige u Istri.“ 

Glavni pokrovitelji 30. Sa(n)jam knjige u Istri su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Zagrebačka banka i Arena Hospitality Group, a program 30. Sajma dostupan je na web stranici www.sanjamknjige.hr i društvenim mrežama Sa(n)jam knjige u Istri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije