Od 10. do 14. studen

Na zagrebačkom jazz festivalu Coltraneov sin i Clashovi uzori

Summit saksofonista: Joe Levano, Dave Liebman i Ravi Coltrane
17.10.2010.
u 19:27

Vulkanski pepeo u travnju uspio je pomutiti Jazzarellu i financije organizatora, ali program Jazz festivala nastavlja s vrhunskim programom. Ovogodišnji festival bit će protegnut na pet večeri, potpuno ujednačenih

Kada je u travnju vulkanski pepeo pretvorio tradicionalni zagrebački festival “ženskog” jazza Jazzarella upravo u pepeo, otkazujući nastupe Cassandre Wilson, Dee Dee Bridgewater i drugih, pojavili su se strahovi da bi pretrpljeni financijski gubici mogli bitno odrediti daljnje djelovanje organizatora Dražena Kokanovića koji je zaslužan i za jesenskle Zagreb Jazz Festivale. Epilog s otkazanim nastupima taj je da će najavljene izvođačice zbog zauzetosti biti nemoguće ponovno grupirati oko istog termina, tako da će se pojedinačno pojavljivati u nas u ritmu u kojem će to biti moguće (primejrice, Dee Dee Bridgewater nastupit će 8. ožujka sljedeće godine u Rovinju).

 Međutim, na sreću, sva će šteta ostati na tome jer objavljeni program nadolazećeg 6. Vip Zagreb Jazz Festivala kojis e održava od 10. do 14. studenog u zagrebačkom ZKM-u pokazuju da Kokanović i festival idu s nesmanjenim apetitima u odnosu na imena s dosadašnjim festivala na kojima su nastupali Sonny Rollins, Ornette Coleman, Chick Corea, Jack De Johnette i drugi legendi.

 Tako će pet festivalskih večeri Zagreb otvoriti nastup “Saxophone Summita”, trija velikana na sakosfonima među kojima je i sin Johna Coltranea - Ravi. U ostalim večerima nastupaju gitarist Pat Martin, mladog klavirista Jasona Morana i njegov trio, potom saksofonista Davida Murrayja, jendog od najproduktivnijih jazzera današnjice, do osebujnog sastava “Last Poets” koji će zatvoriti program.

 U slučaju pototnjih radi se o bendu koji izmiče klasičnim obrascima jazza, možda čak i širih okvira, koji se zajedno s Gillom Scottom-Heronom, zbog jedinstvenog “pričanja” preko glazbenih podloga na samom početku sedmadesetih godinma prošlog stoljeća, tuku za stataus (pra)očeva rapa i hip-hopa. Za razliku od Scott-Herona, njihove su pdologe više ritmičke, ali nema nikakve sumnje da su u oba slučaja itekako nadahnute free-jazz strukturama (Johna Coltranea, primjerice), a prije reppera izvršili utjecaj i na punkere kao što su bili “The Clash”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije