PULS

Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu

Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu
17.12.2020.
u 09:11

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine predstavljeni likovni radovi sa Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS-a

‘’Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine podržava sve dobre likovne tendencije u BiH. Likovni simpozij PULS jedna je od takvih tendencija, posebno dragocjena što se dešava u Posavini. Posavina se nakon teškog perioda i teških stradanja budi na najljepši mogući način.’’

(Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine)

U Sarajevu je u tijeku iznimno zanimljiva izložba likovnih radova nastalih 2018. i 2019. godine na Posavskom umjetničkom likovnom simpoziju. Ova likovna manifestacija, nastala u Posavini kao zanimljiv umjetnički i društveni kuriozum, već je uveliko prepoznatljiva i likovno brendirana po svom akronimu - PULS. Ime PULS nije tek skraćenica za Posavski umjetnički likovni simpozij, ono ima svoje metaforičko značenje i simboličku crtu. Posavina se budi i obnavlja, simbolički i stvarno, ponovo živi, ponovo pulsira. Simpozij PULS etablirana je likovna manifestacija koja istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Duhovna i društvena revitalizacija Posavine

Citirane riječi Straje Krsmanovića, direktora Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, precizno sažimaju osnovnu ideju organizatora PULS-a. Ta ideja je da se kroz umjetnost, koja se na PULS-u odvija i stvara, prostor Posavine društveno oživi, kulturno oplemeni i duhovno revitalizira. Duhovna revitalizacija Posavine ideja je vodilja organizatora ove likovne manifestacije. Obnoviti Posavinu i kroz duhovni aspekt, jedan je od PULS-ovih imperativa. Umjetnost i duhovnost nisu u sukobu, one korespondiraju jedna s drugom.

Imajući u vidu geografski položaj, podatne klimatske uvjete, rijeke, plodno zemljište i silne proizvodne mogućnosti, Posavina je sigurno jedna od najpotentnijih regija ne samo u BiH već i znatno šire. Pametna i hrabra ideja organizatora i idejnih tvoraca PULS-a sama po sebi je dobra. Ne treba ovdje posebno objašnjavati što umjetnost znači u estetskom i duhovnom smislu. Takva ideja također podupire sve navedene geografske i klimatske aspekte koji ni izbliza ne pružaju potencijal kakav mogu. Ideja PULS-a će, barem u nekoj mjeri, poduprijeti i te velike potencijale s kojima Posavina i njeni ljudi raspolažu.

Valja na ovom mjestu posebno istaknuti društvenu važnost PULS-a. Za malobrojne stanovnike Posavine, Hrvate posavskih naselja i sela, ova kulturna manifestacija predstavlja neku vrstu nove nade i optimizma. Postojanje PULS-a je podrška lokalnoj i široj društvenoj zajednici te poruka da, povrh svih društvenih nedaća, u Posavini vrijedi ostati i graditi budućnost. U tom smislu treba pohvaliti Hrvatsko kulturno društvo Napredak koje je pokrovitelj Posavskog umjetničkog likovnog simpozija.

Poseban jubilej

Napredak ove godine obilježava važan jubilej. Trideset je godina kako je ovo kulturno društvo obnovljeno. Osnovna je misija Napretkova biti u službi čovjeka, posebno mladih ljudi, a šira intencija je izgradnja boljeg društva kroz afirmaciju kulture mira i dijaloga, te njegovanje vlastite kulture u harmoniji s drugima. Sve navedeno, samo na lokalnoj razini, također je ideja vodilja i misija Otvorene kuće u Garevcu kod Modriče u okrilju koje se odvija simpozij PULS. Za nastanak PULS-a i njegovo zaživljavanje u Posavini najzaslužniji su Slavica Mijić Lukač, voditeljica Otvorene kuće, te akademski slikar Anto Kajinić, umjetnički voditelj PULS-a, koji je koncepcijski osmislio ovu umjetničku manifestaciju. Otvorena kuća Napretkova je zaklada, centar za mir i kulturu dijaloga, mjesto susreta i kreativnog prožimanja. Izložbom djela nastalih na PULS-u Otvorena kuća se na svoj način uključila u obilježavanje Napretkovog važnog trodecenijskog jubileja. Djela nastala na PULS-u postat će dijelom fundusa umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja je u nastanku, sa sjedištem u Sarajevu. Tako će Napretkova umjetnička baza biti obogaćena važnom kolekcijom koja svjedoči ne samo o umjetničkoj kreaciji, već i o jednom turbulentnom vremenu i oskrnavljenom prostoru unutar kojih su ova djela nastajala.

PULS u Sarajevu

Kako je u uvodu navedeno, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu postavljena je izložba umjetničkih djela nastalih na Posavskom umjetničkom likovnom simpoziju. Umjetnička djela s PULS-a prvi put su predstavljena sarajevskoj publici. Izloženo je ukupno 47 likovnih radova koje potpisuje petnaest eminentnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dosadašnjih sudionika ove likovne manifestacije. To su: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković.

Već je spomenuta duhovna revitalizacija Posavine kao jedan od važnih PULS-ovih imperativa. Umjetnost i duhovnost imaju zajedničku nit koja ih spaja - i jedna i druga izraz su unutarnjeg imperativa, poriv za dosezanje dimenzija i kategorija koje nisu nužno empirijske ili egzaktne, a nude važne I korisne dobrobiti. Poput onostranih ili transcendentalnih koncepata, umjetnost nije moguće do kraja objasniti i razumjeti. O tome govori i umjetnički voditelj PULS-a, akademski slikar Anto Kajinić, kada kaže da umjetnik svakim činom stvaranja ‘’prelazi iz ove stvarnosti u onu, meta- stvarnost i empirijski iskušava onostranost’’. Na sličnom tragu je i povjesničarka umjetnosti Ana Brkić: ‘’Umjetnost je nemoguće raščlaniti na znanstvene argumente, ona je neograničena čak i kad je vezana za motiv.’’

Razložno je pretpostaviti da će Posavski umjetnički likovni simpozij postati puno više od tek-još-jedne likovne manifestacije, a da će njegova kulturna, društvena i duhovna ostavština dugoročno svjedočiti, trajati i podsticati pojavu sličnih ideja i projekata. Izložba u Sarajevu svjedoči da su organizatori i idejni tvorci PULS-a na dobrom putu. 

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije