Muzeji i društvo

Tema "Muzeji i društveni sklad" uz Međunarodni dan muzeja

kotac
18.05.2010.
u 18:01

Temom odnosa muzeja i društva obilježava se dan kad je najveći broj muzeja pripremio posebne programe.

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja nizom prigodnih akcija, a Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu već punih 30 godina otkako se uključio u globalnu ICOM-ovu akciju (Međunarodni savjet za muzeje) objavljuje prigodni plakat koji uobičajeno dizajnira Boris Ljubičić.

“Muzeji i društveni sklad” naslov je ovogodišnje teme uz koju hrvatski muzeji organiziraju svoje akcije, kaže Tončika Cukrov, koordinatorica ovogodišnjih aktivnosti u MDC-u, dodajući da ovogodišnje obilježavanje razmatra udio muzeja u društvenom skladu, upozorava na važnost suradnje i racionalnog upravljanja u stvaranju nove kvalitete, uzimajući u obzir sadašnje krizno i turbulentno vrijeme.

Masovna i po posjeti rekordna Noć muzeja koja se u Hrvatskoj organizira krajem siječnja, odbacila je u drugi plan akcije vezane uz Međunarodni dan muzeja. Očito, samo besplatan ulaz nije dovoljan mamac za publiku. Treba prilagoditi radno vrijeme muzeja i galerija, unijeti još više sadržaja za posebne grupe posjetitelja, približiti se đacima, mladima, umirovljenicima. Među nekim posebnostima koje su pojedini muzeji pripremili za obilježavanje 18. svibnja izdvajamo zagrebačku Modernu galeriju gdje se u utorak u 19 sati otvara Treći postav Taktilne galerije sa slikom “Crtač” Lea Juneka, te kopijama skulpture “Proljeće” Frane Kršinića koja se može dodirivati rukama, kao i “Portret Sanje” Dušana Džamonje.

Muzej grada Zagreba na Međunarodni dan muzeja predstavio je “Vodič za slijepe, gluhoslijepe, slabovidne i sve one koji imaju poteškoća s vidom“ na engleskom jeziku, autorice Vesne Leiner. Muzej grada Zagreba još prije pet godina tiskao je takav vodič na hrvatskom jeziku, postavši tako prvi i jedini Muzej u Hrvatskoj koji ima specijalizirani vodič za slijepe i gluhoslijepe kroz stalni postav. Na promociji su prikazani radovi s zajedničke keramičke radionice udruge “DODIR“ i učenika iz OŠ Remete, a nastupilo je i Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život.

Učenici osnovnih škola koji su posljednjih mjesec dana obilazili 59 muzeja i skupljali pečate u edukativnoj akciji i nagradnoj igri Kotač, sudjelovali su u Etnografskom muzeju na završnom izvlačenju i podjeli nagrada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije