Kuhani, pečeni, pire ili čips...
Volimo ga na svakakve načine, ali stručnjaci upozoravaju da moramo biti posebno oprezni s pečenim ako ga jedemo često.
A to znači četiri ili više puta tjedno jer tada postoji veći rizik od visokog krvnog tlaka, poručuju.
Čips sadrži mnogo više masti zbog procesa prženja te povećava rizik i za druge zdravstvene probleme, a stručnjaci s Harvarda poručuju da česta konzumacija krumpira, gotovo svakodnevna, bez obzira na koji ga način pripremili, predstavlja opasnost od povišenog krvnog tlaka. Smatraju da je glavni krivac za to škrob iz krumpira.
Krumpir ima visoki glikemijski indeks, ugljikohidrati se brzo u tijelu pretvaraju u šećere, a to može prouzročiti i probleme s povišenom razinom šećera u krvi, tvrde istraživači.
Istraživanje provedeno na Harvardu obuhvatilo je 187 tisuća muškaraca i žena, a trajalo je 20 godina. Rezultati, objavljeni u British Medical Journalu, pokazali su da će žene biti pod većim rizikom ako često jedu krumpire, nego muškarci.
Ako se jedan obrok krumpira zamijeni s nekim drugim povrćem koje ne sadrži škrob, rizik od povećanog krvnog tlaka past će za 7 posto.
>>Pretjerujete s porcijama? Nećete vjerovati kolike bi zapravo trebale biti
mislim da je veći razlog visikog tlaka količina soli koja ide uz pomfrit nego sam krumpir.