Gregadu možete pripremiti od različitih vrsta bijele ribe, ovisno o punudi u ribarnici, ali i stanju u vašem novčaniku. Važno je da riba bude vrlo svježa. Danas donosimo recept s najboljim komadima ribe i plodova mora, a možete ga zamijeniti i s ribom koja je za svačiji džep. Na tržnici se često nudi miješana riba za brudet od koje za upola manje novca možete pripremiti izvrsnu gregadu, samo birajte veće komade.
Gregada obogaćena škampima i brbavicama
Sastojci:
500 g škampa
700 g škarpine
300 g brbavica
3-4 srednja krumpira
1 veći crveni luk
3-4 režnja češnjaka (rezano na listiće)
1,5 dl maslinova ulja
malo peršina
sol
1 dl bijelog vina
Priprema:
Škarpina se teško čisti pa zamolite u ribarnici da taj posao odrade umjesto vas. Prije nego počnete s pripremom narežite je na dva dijela. Luk narežite na tanke kolutove, a češnjak na listiće. Oguljeni krumpir narežite na kolute debljine 1-2 cm i lagano posolite. U širu posudu za kuhanje ulijte maslinovo ulje pa po njemu lijepo poredajte luk i sve posolite. Pirjajte desetak minuta da lijepo požuti. Pred kraj ubacite češnjak pa još kratko pirjajte. Zalijte bijelim vinom pa poslažite krumpir preko luka, dodajte ribu i zalijte vodom, ali ne do vrha. Još malo posolite i kuhajte na jakoj vatri dok proključa, a onda smanjite pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Nemojte miješati, već povremeno protresite lonac. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršin, maknite s vatre i zalijte s još malo maslinova ulja.