Rosé organic pinot noir vinarije Kopjar najbolje je ocijenjeni pjenušac još jednog ocjenjivanja pjenušavih vina koja dolaze iz Slovenije i Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines održano je 20. svibnja u Ljubljani u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/ diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74 uzorka.
Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić je naglasila kako je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela Hrvatska - najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. S 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja. Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 estra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina. Priznanja laureatima bit će podijeljena na 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb koji će se održati u Zagrebu u Maksimiru 2. lipnja gdje će posjetitelji uživati u najbolje ocijenjenim pjenušavim vinima mreže Salon of Sparkling Wines. Tjedan dana iza zagrebačkog, 9. lipnja, održat će se i 9. Salon penećih vin Ljubljana.
- I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban »pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio »kao na filmu« pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel, objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić.
Salon pjenušavih vina Zagreb je i cjelogodišnji događaj zahvaljujući Pjenušavim doručcima koji se održavaju kroz godinu. Ove godine prvi će se takav Doručak organizirati u vinariji Pavlomir. Miroslav Palinkaš, osnivač ove odlične vinarije iz Novog Vinodolskog, inače je Vukovarac koji je jedno zapušteno imanje pretvorio u kvarnersku vinsku meku.
- Drago mi je što su se pjenušci u nas ovako profilirali, a osobito sam zadovoljan dvjema medaljama koje smo dobili. To je još jedna potvrda našeg rada gdje smo kroz godine u Bribiru uspjeli oživjeti vinarstvo koje je ondje postojalo još od rimskih dana, vidimo zašto se već tada ovo mjesto zvalo Dolinom vina, rekao je Palinkaš čija vinarija slavi 25. godinu obnavljanja proizvodnje na ovom području i u ovoj poznatoj staroj vinariji koja danas ima novi podrum i kušaonu.
Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, najavila je 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevalau.
- Svakako je važan dio naše turističke ponude i gastronomija, odnosno vino, koje nastojimo što bolje promovirati. A u tome su ovakvi događaji iznimno važni. Na Pjenušavom doručku u Pavlomiru okupit će se kako kvarnerski pjenušci tako i proizvođači raznih proizvoda. Pavlomir će za svoju obljetnicu sve posjetitelje počastiti i koncertom uvijek rado viđene i slušane klape Intrade, rekla je Peričić.
Najviše ocjenjena vina mreže Salon of Sparling wines 2023 (ukupni pobjednici)
1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
2. mjesto: Josipović Jazz, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
3. mjesto: Pavlomir vina, 1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)
Najviše ocenjena vina 6. Salona pjenušavih vina Zagreb 2023 su:
Bijela pjenušava vina, klasična metoda
1. mjesto: Josipović vina, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
2. mjesto: Pavlomir vina,1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)
3. mjesto: Albiana Wines, Penina Brut, Posavje, Dolenjska; Slovenija (88,60)
Rosé pjenušava vina, klasična metoda
1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
2. mjesto: Vina Kota, Rosé 260, Središnja bregovita Hr; Zagorje-Međimurje (87,80)
3. mjesto: Radgonske Gorice, Zlata radgonska penina Ciconia Rosé brut, Podravje, Štajerska Slovenija (87,2)