Blagdani 'na žlicu'

Brzo i povoljno: Sipice 'na šporko' pravo su osvježenje među tradicionalnim blagdanskim receptima!

Sandra Šimunović/Pixsell
24.12.2022.
u 06:26

Recept nam je dao chef Stiven Vunić iz Zijavice koji tvrdi da uz tradicionalni bakalar uvijek ima prostora da se isproba i nešto novo, ukusno, jednostavno i što je vrlo važno – povoljno i svima dostupno!

Ako Badnjak ne možete zamislit bez jela na žlicu, obavezno isprobajte Stivenove blagdanske sipice na šporko. – Tu nema puno filozofije, sipice su dostupe svima, a priprema je vrlo jednostavna, sve piše u receptu. Ovaj miris koji podsjeća na blagdane postižemo s klinčićima koje ubacujemo u jelo usred kuhanja – kaže Stiven. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Blagdanske sipice na šporko

Sastojci:

400 g sipica

1 šaka tostiranih pinjola

2 glavice luka

3 režnja češnjaka

50 ml muškata žutog 

sol, papar

svježa čili papričica, po želji

2 klinčića

400 ml ribljeg temeljca, plus dodatno ako će trebati 

svježi koromač

nekoliko cherry rajčica ili mini-pelata plus domaća šalša

Priprema:

Na maslinovo ulje bacite češnjak da zamiriši i sitno sjeckani luk. Kad se karamelizira, podlijte vinom, dodajte malo cherry rajčica da povenu pa ubacite sipice i držite na vatri da se sve lagano tostira. Kad vidite da su sipice tostirane dodajte pola količine ribljeg temeljca neka zakuha. Pustite tako na laganoj vatri da se tekućina reducira, gotovo do trenutka kad se sadržaj počne hvatati za dno posude i tada dodajte ostatak količine temeljca i klinčiće. Time ste s ribljim temeljcem deglazirali sipice, postigli ste tzv. karamelizaciju. Kad sve skupa dobije na gustoći, posolite i po želji dodajte papar. Moj savjet je da papar ne koristite jer u jelo dodajte čili papričice. Jelo poškropite maslinovim uljem te pospite tostiranim pinjolima i ukrasite svježim koromačem. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell





 

Komentara 1

MD
Mr.Dave
11:41 24.12.2022.

Asti gospe komorać, pinjole i chili u crni rižot, al ga Vi kuvari volite izmišljat i nakazit svako jelo s bespotrebnim začinima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije