Ako Badnjak ne možete zamislit bez jela na žlicu, obavezno isprobajte Stivenove blagdanske sipice na šporko. – Tu nema puno filozofije, sipice su dostupe svima, a priprema je vrlo jednostavna, sve piše u receptu. Ovaj miris koji podsjeća na blagdane postižemo s klinčićima koje ubacujemo u jelo usred kuhanja – kaže Stiven.
Blagdanske sipice na šporko
Sastojci:
400 g sipica
1 šaka tostiranih pinjola
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
50 ml muškata žutog
sol, papar
svježa čili papričica, po želji
2 klinčića
400 ml ribljeg temeljca, plus dodatno ako će trebati
svježi koromač
nekoliko cherry rajčica ili mini-pelata plus domaća šalša
Priprema:
Na maslinovo ulje bacite češnjak da zamiriši i sitno sjeckani luk. Kad se karamelizira, podlijte vinom, dodajte malo cherry rajčica da povenu pa ubacite sipice i držite na vatri da se sve lagano tostira. Kad vidite da su sipice tostirane dodajte pola količine ribljeg temeljca neka zakuha. Pustite tako na laganoj vatri da se tekućina reducira, gotovo do trenutka kad se sadržaj počne hvatati za dno posude i tada dodajte ostatak količine temeljca i klinčiće. Time ste s ribljim temeljcem deglazirali sipice, postigli ste tzv. karamelizaciju. Kad sve skupa dobije na gustoći, posolite i po želji dodajte papar. Moj savjet je da papar ne koristite jer u jelo dodajte čili papričice. Jelo poškropite maslinovim uljem te pospite tostiranim pinjolima i ukrasite svježim koromačem.
Asti gospe komorać, pinjole i chili u crni rižot, al ga Vi kuvari volite izmišljat i nakazit svako jelo s bespotrebnim začinima.