Koliko su lijepe, kvalitetne i funkcionalne čaše bitne za ozbiljnu vinsku degustaciju, znaju pravi enofili i pomno biraju kolekcije proizvođača prestižnog kristalina. Nakon što je vino otvoreno i u dobroj kondiciji za degustaciju valja ga dobro "prozračiti" i to u lijepom dekanteru koji je nezaobilazna stavka u svakoj dobroj kući, u svakom dobrom restoranu.
Uglavnom je uvriježeno da se dekantiraju crvena odležana starija vina kako bi u kontaktu s kisikom u određenom vremenskom razdoblju od nekoliko dobrih sati ovisno o snazi vina postiglo optimalne uvjete i idealna organoleptička svojstva za ispijanje, no kako je vinska scena u posljednje vrijeme sve ambicioznija i zahtjevnija, dekantirati se preporučuju i kompleksnija bijela vina, osobito ako su neko vrijeme odležala u drvu.
Nedavno sam imala prilike podijeliti s prijateljima koji njeguju sjajan vinski podrum vina od kalibra. Otvarale su se velike etikete iz Pijemonta i uredno dekantirale u predivne dekantere već istoga ranog jutra da bismo u njima uživali za večerom, pola dana kasnije, kada su bila u top formi. Neka su čak dočekala i sljedeći dan, prenoćivši u dekanteru te još elegantnije i rafinirano pratili hranu. Dobar dekanter je must have svakog prijatelja vina... A santé!
>>Fini patisserie finale je svake gurmanske večeri
MUST HAVE dali znaći popij odmah:-))) .. dajte pričajte hrvatski .. nemojte prduc....