Dobre restorane osim pažljivo osmišljenih menija visoke klase pamtimo i po izvrsnim desertima. Premda je prošlo više od deset godina od Zlatnog tarufa kada je Moreno Cedroni poslužio pandoro sa grožđicama premazan giandujom na zavajonu sa kuglom kremoznog sladoleda od vanilije posutog listićima bijelog tarufa, sa sjetom spominjemo taj izvrsni kraj velike gurmanske večeri. Svaka edicija Zlatnog Tartufa završila bi desertom za pamćenje.
Velika imena poput braće Cerea iz resotorana Da Vittorio, složili su desert od panettona sa čokoladom i tartufom, Nils Henkel iz Lerbacha rafinirane kompozicije creme supreme od gianduje, plodovima bazge, smokvama, sladoledom od karamela i šećerom muscovado, a Nino di Costanzo je dva dana radio na kompoziciji Equilibrio d’autunno: il tarufo bianco, la castagna e la mela Arnuca. Sve u čast istarskom tartufu.
Fini patisserie - uz grappu, konjak ili single malt whisky - mignon keksi, slatkiš od vanilije aromatiziranim koricom agruma, macaronsi u duginim bojama, keksići od Valhrona čokolade, sables sa ružmarinom ili lingue di gatto od mljevenih oraha po kojem je poznat Fabricio Vežnaver iz Pergole u Zambratiji, finale su svake gurmanske večeri.
>>Noblesse oblige: Kolekcija sablji za spektakularno i vješto otvaranje šampanjca