Svjetski putnik

Grgur Bakšić: Majstor mesnih priča i pionir odležana boškarina

gastronomadi
Danijel Berković/PIXSELL
05.11.2012.
u 11:23

U potrazi je za odgovorima na pitanja zašto su ćevapi okrugli i zašto grgeč ne bi plivao u gregadi. Od peke i bajadere do soparnika i maslinova ulja

Hrana baš nikad ne može biti dosadna, a nijedna namirnica nije bezvezna jer se u njoj krije unikatni dar prirode koji samo čeka da ga se prepozna i izvuče. Pritom su granice što se s čime priprema i podjela na slano i slatko odavno nadiđeni. Kuhinja više nije mjesto na kojem se kuha hrana kako bi se napunio želudac. Ona je podjednako laboratorij i umjetnička radionica u kojoj se eksperimentira, sljubljuje, dočarava... No, da bi se čaralo i kreiralo, treba znati osnove kulinarstva, a i puno više od toga. Sve je ostalo nadgradnja, vježba, kreativnost...

Ništa bez stare škole

Među čarobnjacima spajanja okusa jest i Grgur Bakišić, Karlovčanin, koji kuharstvo doživljava kao priliku da radi ono što voli i zna, a ne kao posao koji treba obaviti. Grgo, kako ga zovu gastronomadi Zoran Šimunić i Robert Ripli s kojima brodi po moru gastronautskih nevera, voli reći da je klasičar u kuhinji. Stara škola je stara škola i bez nje se ne može. No, izazov mu je istraživanje hrvatske gastronomske baštine. 

– Gastronomadi nisu klasičan restoran, to je klub i u prvom nam je planu domaća gastronomija, domaći vinari, maslinari. Izazov je tradicionalnu ideju transformirati, ispremještati pa slavonsku namirnicu napraviti na dalmatinski način i obrnuto – kaže Grgur koji potpisuje gastronomski koncept nekoliko uglednih restorana.

– Nemreš pripremati i jesti meso, a da si nekaj ne spiješ, ne – kaže Grgur nazdravljajući vinom domaćih vinara koje iznimno cijeni i njegov su prvi odabir.

 Čuvari gastronomske baštine

Više je od 400 jela na popisu autohtonih hrvatskih jela koja Grgo, Šime i Ripli u Klubu gastronomada žele sačuvati od zaborava pripremajući ih na način koji je pristupačan modernim kuharima, gurmanima koji nemaju praviše vremena.  

Dio svog iskustva Grgo prenosi i na učenike koji pohađaju njegovu školu kuhanja u kojoj osim osnovnih znanja o namirnicama i načinima priprema imaju prigodu čuti i iskustva koja je chef stekao specijalizirajući se u Škotskoj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije