Slano&Slatko recepti

Iskušajte brzi kolač od kruha bez pečenja koji će vas oduševiti!

kolač
Foto: Shutterstock
29.10.2015.
u 12:00

Brzi kolač od kruha, pinjola i ‘pijanih’ grožđica, specijalitet je iz Južnog Tirola poznat kao - Latte di neve zbog nježne pjenaste glazure od bjelanjaka.

Gotovo da nema dana kada vam kod kuće ne ostane kruha. Evo jednostavnog recepta kako ga iskoristiti za fini i sočni kolač koji ćete napraviti vrlo brzo, a pritom nećete uključivati pećnicu.

Odaberite bijeli kruh ili, još bolje, mliječno pecivo ili kiflu, ali bez kore. Ne smeta što je presušen, star, recimo 2-3 dana.

Sastojci za 5 osoba

150 g starog bijelog kruha (bez kore), mahuna vanilije, 200 ml mlijeka, 20 g grožđica, 4 žlice rakije, rum, jabuka, šaka pinjola, korica limuna, 3 žlice šećera, krušne mrvice (ako je potrebno), 100 g vrhnja, cimet, voće po izboru, 5 jaja (samo bjelanjci), 100 g bijelog šećera (za snijeg)

Vrijeme pripreme: 20 minuta, bez hlađenja

Priprema:

1. Izrežite ga na kockice otprilike iste veličine i stavite u plitku posudu u kojoj ćete miješati smjesu.

2. Operite grožđice pod mlakom vodom pa ih prelijte nekim alkoholom poput amareta, domaće rakije medovače, likera od mandarine ili slično. Oprezno s rumom da aroma ne bude prejaka. Kada grožđice dobro upiju alkohol, pomiješajte ih s kruhom  koji ste poprskali s malo mlakog mlijeka.

3. Dodajte i malo slatkog vrhnja, najviše žlicu kako ne bi bilo premekano. Jednu veću jabuku ogulite i narežite na sitnije kockice. Pinjole prepržite i dodajte ih smjesi.

4. Pošećerite smeđim šećerom i sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.

5. Ostavite da se hladi u hladnjaku barem sat vremena, u kalupu po izboru. Birajte plići, a širi kalup kako bi se smjesa bolje stisnula. Kada se baza kolača od kruha i aromatiziranih grožđica stisne i ohladi, od bjelanjaka i šećera istucite čvrst snijeg. Neka bude toliko čvrst da ne ispada iz zdjele kada je okrenete. Premažite debeli sloj preko baze.

6. Oblikujte špatulom valove koji će se lijepo stvrdnuti i prosušiti u hladnjaku. Prije posluživanja pospite mješavinom cimeta i kakaa. Uz komadiće narezanog kolača obilno poslužite šumsko ili sezonsko voće. U nedostatku, može i kompot. Ako želite varijantu bez voća, naribajte strugotine čokolade. 

>>Njegova kuhinja nadmašuje sva očekivanja, a svaki slijed doživljaj je koji časti oči i nepce

>>I kad imamo sve, tuđe je slađe...

Komentara 1

DU
Deleted user
09:15 31.10.2015.

385 kn i iskorišteno dvije šnitice kruha.. .....ili osušiti I napraviti krušne mrvice uključujući koricu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije