Blage arome

Kako u 10 minuta napraviti domaću majonezu: Najbitniji je dobar izbor ulja

Shuttershock
19.08.2021.
u 07:00

Najvažniji korak u pravljenju majoneze je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu, no nije dobro koristiti 'teška' ulja poput maslinovog

Korištenje cijelih jaja umjesto samih žumanjka čini ovaj recept laganim i kremastijim, a domaća je majoneza puno aromatičnija od bilo koje kupovne. Osim toga, budući da nema razdvajanja bjelanjka od žumanjka, proces traje manje od deset minuta, a sastojke vjerojatno već imate kod kuće. 

Za izradu domaće majoneze trebate:

  • 2 jaja - koristite ih cijela i sirova, ali neka budu potpuno svježa.
  • 1 jušna žlica senfa - senf dodaje okus, te pomaže u održavanju stabilnosti majoneze i emulgiranju smjese, jer sa žumanjkom smanjuje rizik da se majoneza 'razbije'.
  • 2 žlice vinskog octa ili limunovog soka - ne samo da daje kiselinu, već malo octa ili soka limuna također utječe na okus i pomaže stabilizirati smjesu.
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat papra (ili po želji)
  • 250 ml blago aromatiziranog ulja (npr. od uljane repice) - bitno je da vam se sviđa okus ulja koje koristite, ali i da je blag, a ne jak. Najvažniji korak u pravljenju majoneze je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu, no nije dobro koristiti 'teška' ulja poput maslinovog jer prevlada njihov okus. Ako baš želite koristiti neko 'jače' ulje, upotrijebite polovicu npr. maslinovog i polovicu nekog neutralnog ulja.

Otkrili smo kako izgleda ljetna njega naših poznatih influencera

1/14

KORAK 1

U zdjelu miksera ubacite jaja i senf, začinite solju i paprom. te mutite dok se smjesa ne sjedini. Neprestano miješajući, dodajte samo kap ulja i miješajte dok se potpuno ne sjedini, zatim dodajte još jednu kap i nastavite dodavati kap po kap dok se jaja i ulje ne sjedine i smjesa ne počne zgušnjavati. Kad ste sigurni da se ulje i jaja spajaju, možete ulje dodavati po malo, ali budite strpljivi jer će prebrzo dodavanje uzrokovati 'pucanje' i zgrušavanje.

KORAK 2

Kad umutite ulje i dobijete gustu smjesu žličicu, dodajte ocat ili limunov sok i još začinite po ukusu. Ostavite nekoliko sati prije jela u hladnjaku, držite u hladnjaku maksimalno tri dana, piše portal Good Food.

Brzo i jednostavno očistite tipkovnicu računala od bakterija

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:39 19.08.2021.

Ja nabavim majonezu za 5 minuta, samo odem do trgovine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije