TURISTIČKA PATROLA

Mjesto za odmor u kojem se apartmani kreću od 50 eura: 'Kod nas nema masovnog turizma'

Karin
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
01.08.2024.
u 11:12

Gornji je Karin dolje, a Donji Karin gore, imaju more, ali više nemaju mornara

Niz je misterija ovdje u Karinu. Gornji je dolje, a Donji je gore. Ima more, a više nema mornara, a najnovija je inicijativa da se Karinsko more – proglasi najmanjim na svijetu!

– Pisali smo Guinnessovoj knjizi rekorda, naše je Karinsko more upola manje od onoga što piše u njihovim knjigama! Mramorno more ima 11 četvornih kilometara, a mi upola manje! Ako smo najmanje more, onda smo i najosjetljivije, pa nam je potreban i najviši stupanj zaštite – priča dobri duh kraja, Tomo Aračić, čija bi inicijativa mogla biti vrhunski turistički štos.

Zagorci su omiljeni gosti

Kod Tome u OPG-u Way i poslastica za turiste – promatranje ptica. Promatrali su iz Karina ptice i mnogi ambasadori, a može se vidjeti njih više od dvije stotine. I sova ušara, najveća u Europi koja obitava ovdje na rijeci Karišnica, ali i divlje patke, rode, kosovi, vjetruše, noću i šišmiši...

Tomo Aračić, dobri duh kraja, kaže: “Pisali smo Guinnessovoj knjizi rekorda,naše je Karinsko more upola manje od onoga što piše u njihovim knjigama! Mramorno more ima 11 četvornihkilometara, a mi upola manje! Ako smo najmanje more, onda nam je potreban i najviši stupanj zaštite”
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Zoran Višić, stanovnik Karina čija je obitelj ovdje dulje od 500 godina, prisjeća se kako je mjesto izgledalo prije dolaska turista.

– Olujna bura, 1974. godina, a moj otac Veljko i ja, u drvenoj barci Korčulanki, spašavali smo u moru malo lane, koje je pobjeglo od vuka. I vuk i lane u moru, a nas dvojica se sjurila barkom, ne bismo li lane spasili! Ubacili smo ga u brod, pa odveli na obalu, na sigurno, a vuk je otišao neobavljena posla – kaže Višić pa dodaje:

– Mnogi su Zadrani, jer ta je priča izašla u Areni, danima donosili sijeno za bambija! U Areni smo izašli i kad smo ulovili morskog psa od 2,8 metara, na istoj ovoj barci, ulovili smo ga u mrežu pa ga izložili na pristaništu! I to su dolazili gledati iz grada kao čudo – smije se Zoran.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Kako to da Karinsko more nema mornara?

– Bilo ih je! Moj je otac Veljko godinama plovio na slavnom Galebu, bio jedan od najvažnijih mornara bivšeg predsjednika. Oplovio s njime, na putu mira, cijeli svijet. Za poklon je dobio zlatnu tabakeru, zlatni upaljač i pomorsku kartu – govori Višić.

Prisjećaju se domaći kako su nekad hvatali hobotnice od osam kilograma, ali i odgovaraju na pitanje tko su im najdraži gosti.

– Zagorci! To su divni ljudi, i za popiti gemišt, ali i za društvo. I mi u Karinu pijemo gemišt 2 u 1, a uz njega sjajno idu naše girice – govore na obali.

19.07.2024., Karin Donji - Vecernjakova turisticka patrola - Karin Donji Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ljekovito blato i zračna kupka

Cijela je obala Karinskog mora i plaža. Kupa se i u Crnoj Punti, Šušnjaru, Vruljama, a tu je i ljekovito blato, za koje struka navodi kako je mnogo kvalitetnije od drugih na Jadranu, a i diše se prekrasno, jer sudaraju se zračne struje podno Velebita, bura kad zapuše, čisti zrak, pa je u Karinu – zapravo prava zračna kupka.

– Kod nas nema ni astme ni bronhitisa – ponosni su domaći.

Mjesto ima kamp Karin, a nedaleko, u Obrovcu, otvoren je i moderni hotel Zrmanja s wellnessom i SPA-om, hotel za koji domaći govore kako je osvježenje za njihov kraj. Turisti većinom odsjedaju u apartmanima, čija cijena kreće od 50 eura do najviše 300 za noć, a mnogima je Karin baza za istraživanje, pa odavde odlaze na Plitvička jezera, u Cerovačke špilje, na Krku, Paklenicu, Kornate, Zrmanju...

19.07.2024., Karin Donji - Vecernjakova turisticka patrola - Karin Donji Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Mjesto smo za odmor, kod nas nema masovnog turizma, ali unutar trideset kilometara je što god ti srce zaželi. I zračna luka, autocesta, četiri rijeke, dva jezera, gradovi, planine... – pokazuju na rivi.

– Volimo se šaliti, generacijama, pa kad je ovdje sniman Winnetou, pokazivali su naši roditelji glavnoj glumici Karin Dor, inače i Bond djevojci iz filma "You Only Live Twice" tablu na kojoj piše "Karin", i ponosno joj rekli: "Po vama smo nazvali naše mjesto!" Ništa joj nije bilo jasno, sigurno je u štos i povjerovala!

Ocjene

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9
Plaže 9
Raznolikost smještaja 8
Kvaliteta ugostiteljske ponude 9
Sadržaji za djecu 9
Događanja 8
Opskrbljenost 8
Autohtonost 9
Opći dojam 9
Ukupno: 88

Primošten 97

Novigrad 96

Lovran 95

Vrsar 95

Senj 95

Mošćenička Draga 94

Vir 94

Fažana 93

Pirovac 91

Ugljan - Kali 90

Pag - Jakišnica 89

Premantura 89

Cres - Martinšćica 88

Zlarin 88

Karin 88

Krk - Šilo 86

Dramalj 85

Krapanj 85

Rabac 84

Zaton

Gradac

Tučepi

Šolta - Nečujam

Marina

Šipan

Orebić

Ston

Župa Dubrovačka - Kupari

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar matan-1
matan-1
13:06 01.08.2024.

Evo junačine! Čak i onaj veliki "krvnik" dijelio je darove, naravno, onim izabranima. Ne znam do kada ćemo veličati tog krvnika iz Zagorja!?

DA
danielazg
12:20 01.08.2024.

jednom i nikad više sam ušla -drećom u autu - na Vir i odmah izašla - tako da nisam ništa ni platila- jer je toliko smrdilo po valjda crnim jamama - drekima - da je to bilo strašno-,,samo vi uživajte ,,,

GO
Gof33
18:54 01.08.2024.

u Donjem Karinu nalazi se prekrasan novoobnovljen Franjevački samostan sv. Marije Bezgrješne kojeg su 91 traktoristi uništili ali nisu uništili našu vjeru, već yes litle duck . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije