TURISTIČKA PATROLA

Cijeli otok je privatan: 'Naših 89 obitelji platilo je svaka po 12.000 kruna'

Vir
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
31.07.2024.
u 13:30

Miran otok ljeti postaje grad s 50 tisuća stanovnika, veličine Varaždina ili Pule

Vir je pun kao – Vir! Šušur, kupači, gužva, ljetni prizor na kakve smo navikli na Stradunu ili u Marmontovoj, posljednjih ljeta su svakodnevica na otoku koji je (srećom nije) trebao biti poznat kao mjesto – nuklearne elektrane. Broj turista na Viru gotovo eksponencijalno raste, a dovoljno govori i to da svakog dana u godini netko kupi zemljište, vikendicu, apartman ili kuću na otoku! Otok koji zimi broji četiri tisuće duša ljeti ima vrtoglavih 50.000. Postaje ljeti Vir pravi grad, kao Sisak, Varaždin, Bjelovar, Pula...

Ivan Serdarušić iz Zaprešića svaki dan biciklom obiđe otok. Umirovljenik u kasnim sedamdesetima s kockastom šiltericom na glavi silazi s bijelog Focusa i kaže:

– Deset tisuća kilometara godišnje napravim na biciklu! Eto, jutros sam odvozio laganih 38 kilometara, a sad idem otplivati još kilometar i pol u moru. To me održava vitalnim – govori Serdarušić.

Ivan Serdarušić iz Zaprešića svaki dan biciklom obiđe otok pa otpliva joškilometar i pol
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Na kavi s Joškom Gvardiolom

Glava je sportske obitelji, kći Tereza Lisičar utrkivala se penjući na Mont Blanc, sin Stjepan je rukometaš.

– Svaki dan na biciklu uživam u virskim mirisima, otok je idealan za vožnju, blizu smo Velebitskog kanala, zrak je pun aerosola, a šire se mirisi ružmarina, lavande i hrasta crnike. Neki dan sam nakon vožnje oko otoka sreo Joška Gvardiola pa smo pili kavu u 7.30 u kafiću Posavlje – govori Ivan.

Koliko treba za proći cijeli otok biciklom?

– Sat i pol! I plaže su idealne za kupače, more je čisto, pristup olakšan svima. Milina je gdje god, i Duboka Draga, Lučica, Slatina, Bobovik, Žitna uvala, Straža, Torovi Pedinka, Prezida, Kozjak, Jadro, Sapavac, Blato, Biskupljača, Smratine... – nabraja biciklist virske plaže.

13.07.2024., Vir - Vecernjakova turisticka patrola Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prvi čovjek turizma ovog kraja Srđan Liverić dodaje:

– Vir ima 17 kilometara uređenih plaža, a na ostalih 15 kilometara otoka i dalje se može kupati, to su divlje, prirodne plaže – govori Liverić.

Otočani spominju i otočić Školjić.

– Da se sva djeca koja su napravljena na otoku ljubavi Školjiću zimi okupe u centru mjesta, bila bi velika gužva – smiju se pa nastavljaju:

– Ništa čudno, mnogi se na otoku Viru opuštaju od stresa, mladih parova ima gdje god čovjek pogleda, pa se tu šire i obitelji!

13.07.2024., Vir - Vecernjakova turisticka patrola Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kažimir Škrbić, prvi čovjek Virskog lista, nastavlja priču:

– Vir ima posebnost kakvu ne možete naći nigdje na našoj strani Jadrana – dvije crkve u – jednoj! Kraj plaže Smratine crkva je iz prve polovice 6. stoljeća, a u njoj je izgrađena crkva iz 11. stoljeća. I kasnoantička i ranoromanička crkva u jednoj! – govori Škrbić.

Kupaju se na ovim plažama i slovački premijer, gradonačelnik Budimpešte, njemački nogometaši, kuću tu ima i Alen Islamović. Pogled puca na Ist, Iž, Silbu, Olib, Pag, Sestrunj, kad je lijepo vrijeme, vidi se dalekozorom i Lošinj.

Ceh platilo 89 obitelji

Otok je ovo ribara, koji su – sami početkom prošlog stoljeća sakupili novac pa ga kupili od obitelji Bakmaz. Zato i jest cijeli privatan. Rijetki će znati da je i poznata Virska noć upravo na 13. kolovoza, kada su domaći 1908. otkupili otok.

– Naših 89 obitelji platilo je svaka po 12.000 kruna – govore Virani.

13.07.2024., Vir - Vecernjakova turisticka patrola Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Elizabeta Fumić, prva dama ŠRD–a Vir, koja otočke osnovnoškolce uči tajnima ribolova, sjeti se i najpoznatijeg ulova.

– Otac Tonči i brat Robi uhvatili su u mrežu, ne bi vjerovali, raketu zemlja–zrak! Dovukli su je do obale, a zatim su je pirotehničari na rivi demontirali. Raketa je ostala od vojne vježbe, koju je sam Franjo Tuđman nadgledao s Bandire, najviše točke Vira. Ta je bila jedna, u pravilu hvatamo orade i brancine – smije se gospođa ribarica Fumić.

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 10

Raznolikost smještaja 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 10

Događanja 10

Opskrbljenost 9

Autohtonost 9

Opći dojam 9

Ukupno 94

Primošten 97

Novigrad 96

Lovran 95

Vrsar 95

Senj 95

Mošćenička Draga 94

Vir 94

Fažana 93

Pirovac 91

Ugljan - Kali 90

Pag - Jakišnica 89

Premantura 89

Cres - Martinšćica 88

Zlarin 88

Krk - Šilo 86

Dramalj 85

Krapanj 85

Rabac 84

Karin

Zaton

Gradac

Tučepi

Šolta - Nečujam

Marina

Šipan

Orebić

Ston

Župa Dubrovačka - Kupari

Ključne riječi

Komentara 8

SP
Spezzi
13:56 31.07.2024.

Carstvo crijevnih viroza i divlji turizam. Mjesto vrhunskih apsurda u kojem gradonačelnik službeno ucjenjuje svoje sugrađane vodom i odvodnjom, a nezaboravni su njegovi prosvjedi i blokada virskog mosta jer se neki moćnik drznuo napraviti benzinsku pumpu na otoku na zemljištu koje nije u vlasništvu gradonačelnikove obitelji, ili bolje reći familie, cose nostre. Lik ima preko 200 kaznenih prijava i nekoliko pravomoćnik, pa zbog zakona otokom upravlja preko posrednika, lutka koji izvršava njegove naloge.

OS
oszmaj
13:57 31.07.2024.

Volim nuklearne elektrane.

Avatar Make my day
Make my day
17:11 31.07.2024.

12.000 kruna, koliko je to € ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije