Prema rezultatima studije u kojoj je međunarodni znanstveni tim vodstvom australskog Sveučilišta Adelaide analizirao 14 studija o likopenu provedenih u posljednjih 55 godina, rajčica u svakodnevnoj prehrani može pomoći sniženju kolesterola i krvnog tlaka, a time i prevenciji srčanožilnih bolesti. Naime, rajčica sadrži crveni pigment likopen - snažan antioksidans s blagotvornim utjecajem na zdravlje. Istraživanja pokazuju da likopen smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, uključujući začepljenje arterija te srčani i moždani udar. Rajčica se svakako preporučuje svježa, ali i u prerađenom obliku (primjerice, sok ili koncentrat) jer se tako likopen još bolje iskorištava u organizmu, kažu znanstvenici.
Zdravlje na tanjuru
Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka
Crveni pigment iz rajčice snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti
Još nema komentara
Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.